diplomski rad
Prihvatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med

Željka Jakupić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Podaci o radu
NaslovPrihvatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med
AutorŽeljka Jakupić
Voditelj/MentorAntonija Perl Pirički (mentor)
Sažetak rada
Na području RH postoji puno vrsta meda, no medljikovac je nešto slabije poznat, kao i nadomjestak za med koji je dobiven industrijski i uglavnom namijenjen osobama s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata. Zadatak ovog rada je bio ispitati prihvatljivost ponuđenih uzoraka, te koliko je nadomjestak za med odgovarajuća zamjena medu i istražiti koliko su ljudi upoznati s medljikovcem. Istraživanje je uključivalo 274 ispitanika (139 iz Podravine i 135 iz Slavonije) u dobi od 18 do 60 godina, a provela ga je trenirana osoba na centralnoj lokaciji, na sajmu gdje se očekivao veliki broj potencijalnih potrošača. Ispitanici su ocjenjivali boju, miris i okus meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med. Rezultati istraživanja su pokazali da je vrlo mali broj ispitanika upoznat s medljikovcem, svega 21 % ispitanika. Ukupno gledano, najprihvatljivijim se pokazao med bagrema, iako ni medljikovac ni nadomjestak za med nisu slabije prihvaćeni, te se tako nadomjestak za med pokazao kao odgovarajuća zamjena pravom medu. Gledano prema spolu, može se uočiti da su ženama gotovo sve karakteristike ponuđenih uzoraka prihvatljive, a statistički značajna razlika je uočena kod mirisa meda bagrema (p<0,05). Promatranjem regija je uočena veća prihvatljivost organoleptičkih svojstava uzoraka kod Slavonaca u odnosu na Podravce, sa statistički značajnom razlikom prihvatljivosti boje, mirisa i okusa medljikovca (p<0,001) te mirisa (p<0,001) i okusa (p<0,05) nadomjeska za med.
Ključne riječimed bagremov med medljikovac nadomjestak za med potrošači
Naslov na drugom jeziku (engleski)Acceptance of acacia honey, honeydew and subtitute for honey
Povjerenstvo za obranuLjiljana Primorac
Antonija Perl Pirički
Milena Mandić
Nela Nedić Tiban
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-02-16
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:335874
PohranioSanda Hasenay