master's thesis
Acceptance of acacia honey, honeydew and subtitute for honey

Željka Jakupić (2010)
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek
FACULTY OF FOOD TECHNOLOGY
Department of Food and Nutrition Research
Metadata
TitlePrihvatljivost meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med
AuthorŽeljka Jakupić
Mentor(s)Antonija Perl Pirički (thesis advisor)
Abstract
Na području RH postoji puno vrsta meda, no medljikovac je nešto slabije poznat, kao i nadomjestak za med koji je dobiven industrijski i uglavnom namijenjen osobama s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata. Zadatak ovog rada je bio ispitati prihvatljivost ponuđenih uzoraka, te koliko je nadomjestak za med odgovarajuća zamjena medu i istražiti koliko su ljudi upoznati s medljikovcem. Istraživanje je uključivalo 274 ispitanika (139 iz Podravine i 135 iz Slavonije) u dobi od 18 do 60 godina, a provela ga je trenirana osoba na centralnoj lokaciji, na sajmu gdje se očekivao veliki broj potencijalnih potrošača. Ispitanici su ocjenjivali boju, miris i okus meda bagrema, medljikovca i nadomjeska za med. Rezultati istraživanja su pokazali da je vrlo mali broj ispitanika upoznat s medljikovcem, svega 21 % ispitanika. Ukupno gledano, najprihvatljivijim se pokazao med bagrema, iako ni medljikovac ni nadomjestak za med nisu slabije prihvaćeni, te se tako nadomjestak za med pokazao kao odgovarajuća zamjena pravom medu. Gledano prema spolu, može se uočiti da su ženama gotovo sve karakteristike ponuđenih uzoraka prihvatljive, a statistički značajna razlika je uočena kod mirisa meda bagrema (p<0,05). Promatranjem regija je uočena veća prihvatljivost organoleptičkih svojstava uzoraka kod Slavonaca u odnosu na Podravce, sa statistički značajnom razlikom prihvatljivosti boje, mirisa i okusa medljikovca (p<0,001) te mirisa (p<0,001) i okusa (p<0,05) nadomjeska za med.
Parallel title (English)Acceptance of acacia honey, honeydew and subtitute for honey
Committee MembersLjiljana Primorac
Antonija Perl Pirički
Milena Mandić
Nela Nedić Tiban
GranterJosip Juraj Strossmayer University of Osijek
FACULTY OF FOOD TECHNOLOGY
Lower level organizational unitsDepartment of Food and Nutrition Research
PlaceOsijek
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Food Technology
Food Safety and Quality
Study programme typeuniversity
Study levelgraduate
Study programmeFood Technology and Process Engineering
Academic title abbreviationdipl. ing.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2010-02-16
Parallel keywords (Croatian)med bagremov med medljikovac nadomjestak za med potrošači
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:335874
CommitterSanda Hasenay