završni rad
Sanitacija i biofilmovi

Marijana Grec (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovSanitacija i biofilmovi
AutorMarijana Grec
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
Sve do godine 1960. mnoga stajališta okolišne mikrobiologije bila su postupci na osnovi promatranja. U novije doba osnova razumijevanja ekonomski važnih neobičnih pojava bila je temeljno razumijevanje odnosa između mikrobnoga rasta i fizičkih parametara, poput temperature i različitih tipova međudjelovanja između različitih mikroba u danome okolišu. Dva primjera za to jesu razumijevanje tvorbe biofilma i njegova okolišna važnost i strategija preživljavanja mikroba koji ne tvore endospore. Nastanak i tvorba nepoželjnih biofilmova predstavljaju veliki problem za prehrambenu industriju. U radu su opisani mikroorganizmi koji tvore biofilm, faktori koji utječu na njihov nastanak i razvoj te postupci njihove kontrole u cilju osiguranja sigurnosti hrane i sprječavanja ekonomskih gubitaka.
Ključne riječimikroorganizmi biofilm higijena sanitacija prehrambena industrija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Biofilms and sanitation
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Until the 1960s many aspects of environmental microbiology were dealt with on an observational basis. Certainly, a basic of understanding of economically important phenomena was understanding of the relationship between microbial growth and physical parameters, such as temperature and of the various types of interaction between different microorganisms in the same environment. Two examples are an understanding of biofilm formation and its environmental importance and of the survival strategies of non-endospore forming microorganisms. Formation and development of undesirable biofilms are big problem for food industry. This work aimed to describe microorganisms that form biofilm, factors which affect its formation and development and ways to control them in aim to ensure food safety and escape economy losses.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microorganisms biofilm hygiene sanitation food industry
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:404377
PohranioIvana Šuvak