završni rad
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari s dodatkom saharoze
završni rad

Mihaela Šrajbek (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovAntioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari s dodatkom saharoze : završni rad
AutorMihaela Šrajbek
Voditelj/MentorMirela Kopjar (mentor)
Sažetak rada
U radu je ispitivana antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari s dodatkom saharoze te međusobni utjecaj fenolnih tvari na antioksidativnu aktivnost odnosno sinergijski učinak. Fenolne tvari koje su ispitivane su katehin, kvercetin i galna kiselina te njihove kombinacije. Za određivanje antioksidativne aktivnosti primijenjene su ABTS, DPPH i FRAP metode. Navedenim metodama utvrđeno je da otopina katehina, kvercetina i galne kiseline s dodatkom saharoze ima najveću antioksidativnu aktivnost. Najmanju antioksidativnu aktivnost imaju uzorci pojedinačnih fenolnih tvari. ABTS i DPPH metodom najmanju antioksidativnu aktivnost ima otopina katehin. Najmanju antioksidativnu aktivnost FRAP metodom ima otopina galne kiseline. Sinergijski učinci kod ABTS, DPPH i FRAP metode različiti su za različite uzorke.
Ključne riječiantioksidacijska aktivnost katehin kvercetin galna kiselina saharoza ABTS metoda DPPH metoda FRAP metoda sinergijski učinak
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antioxidant activity of model solutions of phenolic compounds with the addition of sucrose
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-07-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The subject of this work was evaluation of antioxidant activity of model solutions of phenolic compounds with addition of sucrose and mutual influence of phenolic substances on an antioxidant activity i.e. synergistic effect. Phenolic compounds which have been tested were catechin, quercetin, gallic acid and their combinations. ABTS, DPPH and FRAP methods have been applied to determine antioxidant activity. Using ABTS, DPPH and FRAP methods it has been found that solution of catechin, quercetin and gallic acid with addition of sucrose had the highest antioxidant activity. Samples of single phenolic substances have the lowest antioxidant activity. According to the results obtained via the ABTS and DPPH methods, the solution of catechin has the lowest antioxidant activity. According the results obtained via the FRAP method, the solution of gallic acid has the lowest antioxidant activity. Synergistic effects of ABTS, DPPH and FRAP methods have been different for different samples.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)antioxidant activity catechin quercetin gallic acid sucrose ABTS method DPPH method FRAP method synergistic effect
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:405509
PohranioIvana Šuvak