završni rad
Provedba kristalizacije šećera u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji

Martina Oršolić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovProvedba kristalizacije šećera u tvornici šećera „Sladorana“ u Županji
AutorMartina Oršolić
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Šećer je danas jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Svaki stanovnik Europe konzumira između 80 i 100 grama šećera na dan. Šećer (saharoza) koji se danas nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Danas se šećer proizvodi u oko 100 zemalja širom svijeta, od čega oko 76 % proizvedenog šećera odnosi se na šećer iz šećerne trske. Proizvodnja šećera iz šećerne repe sastoji se iz slijedećih operacija: pripremi repe za ekstrakciju, ekstrakciji šećera iz repinih rezanaca difuzijom, čišćenju difuznog soka alkalizacijom i saturacijom, koncentriranju soka uparavanjem i kristalizaciji šećera. Zadatak kristalizacije je odvojiti otopljeni šećer u obliku kristala i omogućiti što veće iskorištenje čistog šećera.
Ključne riječišećerna repa saharoza kristalizacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Procedure of sugar crystallization in sugar factory „Sladorana“ in Županja
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-09-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Sugar is one of the main ingredients found in a daily diet. Every resident of Europe consumes between 80 and 100 grams of sugar per day. Sugar (sucrose), which is now on the market is mainly produced from sugar cane and sugar beet. Today sugar is produced in about 100 countries worldwide and about 76% of the produced sugar refers to the sugar that comes from sugar cane. The production of sugar from sugar beet is based on: the preparation of sugar beet extraction, extraction of sugar from beets noodles diffusion, juice purification of diffuse alkalization and saturation, the concentration of the juice, by evaporation and crystallization of sugar. The final task is to separate the dissolved sugar, which is in a cristall form, in order to allow the greater use of pure sugar.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sugar beet sucrose crystallization
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:984539
PohranioIvana Šuvak