diplomski rad
Optimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje

Željka Bešvir (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
Podaci o radu
NaslovOptimiranje i modeliranje procesa kruto-tekuće ekstrakcije polifenolnih spojeva iz ekološki uzgojenog zrna soje
AutorŽeljka Bešvir
Voditelj/MentorDarko Velić (mentor)
Sažetak rada
U radu je provedeno ispitivanje utjecaja otapala, temperature i vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz usitnjenog, ekološki uzgojenog zrna soje, sorte „Ika“, srednjeg promjera čestica 0,5796 mm. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj otapala (voda; te 50, 60, 70 i 80 %-tna vodena otopina etanola) kojim bi se, pri temperaturi 50 °C nakon 60 minuta, postigla najveća ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz ekološki uzgojenog zrna soje. Najučinkovitije otapalo (50 %-tna vodena otopina etanola) korišteno je u daljnjem istraživanju, u svrhu praćenja kinetike i modeliranja kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracije ekstrahiranih ukupnih polifenola su određene spektrofotometrijskom Folin-Ciocalteuovom mikrometodom. U svrhu opisivanja kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenolnih spojeva iz usitnjenog zrna soje, sorte „Ika“, korišteni su različiti matematički modeli (Pelegov, Pageov i Logaritamski model). Utvrđen je značajni utjecaj otapala, temperature i vremena ekstrakcije na kinetiku i prinos ukupnih polifenolnih spojeva iz usitnjenog, ekološki uzgojenog, zrna soje sorte „Ika“. Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (4,248 mg GAE/gs.tv.), primjenom 50 %-tne vodene otopine etanola. Dokazano je da povišenjem temperature i produljenjem trajanja ekstrakcije, prinos ukupnih polifenola raste. Matematicki modeli, korišteni u svrhu modeliranja i optimiranja procesa kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz ekološki uzgojenog zrna soje, pokazali su zadovoljavajuća slaganja s eksperimentalno dobivenim podacima.
Ključne riječiekstrakcija kruto-tekuća ekstrakcija zrna soje ukupni polifenoli modeliranje optimiranje kinetika ekološki uzgoj
Naslov na drugom jeziku (engleski)Optimization and modelling of solid-liquid extraction process of polyphenolic compounds from organically grown soybeans
Povjerenstvo za obranuMate Bilić
Darko Velić
Srećko Tomas
Ana Bucić-Kojić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-12-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to establish the solvent, temperature and the extraction time influence on the extractability of total polyphenols from organically grown milled soybeans, variety „Ika“, mean particles size 0,5796 mm. The intention of this study was the selection of suitable solvent (water; as well as 50, 60, 70 and 80% of aqueous ethanol solution) in order to achieve the highest yield of total polyphenols from soybeans at 50 °C after 60 minutes of the extraction process. The selected most effective solvent (50% aqueous ethanol solution) was used to monitor the kinetics and for modelling of solid – liquid extraction of total polyphenols. The total polyphenols content was monitored at different temperatures (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C and 80 °C) during 120 minutes of the extraction process at solid – liquid ratio of 20 mL/g. The total polyphenols content in soybean extract was determined spectrophotometrically using Folin-Ciocalteu micro-methods. In order to describe solid-liquid extraction of total polyphenols from milled soybeans, variety „Ika“, different mathematical models (Peleg, Page and Logarithmic model) were used. The defined influence of solvent, temperature and extraction time on the kinetics and extraction yield of total polyphenols from milled soybeans, variety "Ika", was significant. The highest extraction efficiency was achieved when using the 50% aqueous ethanol solution at 80 °C for 120 minutes (4,248 mg GAE/gdb). Moreover, the extraction yield of total polyphenols in soybean extracts was increased with increasing extraction temperature and extended duration of the extraction process. The mathematical models, used for testing their applicability on solid – liquid extraction, showed complying analogy with experimental results.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)extraction solid-liquid extraction soybeans total polyphenols modeling optimization kinetic organic growth
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:140763
PohranioSanda Hasenay