završni rad
Povijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane
završni rad

Martina Jakovljević (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovPovijest krivotvorenja i sprječavanje krivotvorenja hrane : završni rad
AutorMartina Jakovljević
Voditelj/MentorLjiljana Primorac (mentor)
Sažetak rada
Krivotvorenje hrane pojava je poznata još od Staroga vijeka, odnosno početka razmjene i trgovine, a ovisila je o području i uvjetima života. Definicija, kao i metode otkrivanja krivotvorenja mijenjale su se tijekom vremena zajedno s razvojem znanosti i tehnologije. Najveća količina krivotvorenih proizvoda pojavila se u vrijeme industrijalizacije, zbog loših životnih uvjeta, neinformiranosti potrošača i gotovo nikakvih sankcija. Problem se pokušavao riješiti primjenom zakona koji su u početku bili lokalni, no globalizacijom i razvojem međunarodne trgovine javljaju se i međunarodni zakoni. Unatoč velikom broju zakona, inspekcija i kontrola krivotvorenje postoji i danas, a kao pokušaj obrane od toga predlaže se informirati potrošače, stvoriti uvjete koji će smanjiti krivotvorenje, dati brži odgovor nadležnih institucija vezan uz povlačenje neispravne hrane s tržišta te postrožiti kazne po tomu pitanju.
Ključne riječihrana krivotvorenje hrane zakonodavstvo metode dokazivanja autentičnosti hrane industrijalizacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)The history and prevention of food counterfeiting
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Counterfeiting of food is an phenomenon know since ancient history, that is since time of exchange and trade and it depended on area and living conditions. Definition, same as methods of detection of adulteration have changed during the history together with development of science and technology. The biggest amount of counterfeit products appeared during the industrialization due to bad living conditions, lack of informations among consumers and almost none of sanctions. Solution for this problem was tried to be found through use of laws, first local ones and then, because of globalization and development of international trade, international laws. Despite a large number of laws, inspections and controls, counterfeiting is still happening, and as attempt of defence it is proposed to inform consumers, to create conditions which will reduce adulteration, to give faster response from competent institutions regarding the recall of defective food from the market and to tighten penalties.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)food counterfeiting of food legislation methods of authentication of food industrialization
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:459673
PohranioSanda Hasenay