diplomski rad
Utjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za ljudsku potrošnju

Martina Klepić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj termičke obrade na kemijski sastav vode za ljudsku potrošnju
AutorMartina Klepić
Voditelj/MentorMirna Habuda-Stanić (mentor)
Sažetak rada
Ovim radom praćena je promjena kemijskog sastava vode prije i nakon termičke obrade. U teorijskom dijelu rada opisan je uobičajeni kemijski sastav vode, utjecaj pojedinog kemijskog elementa na zdravlje čovjeka te problematika samog projekta „Utjecaj kakvoće vode za ljudsku potrošnju na nutritivnu vrijednost dojenačkih mliječnih pripravaka“ Hrvatske agencije za hranu u sklopu kojeg je tema diplomskog rada obrađena. U drugom dijelu rada opisan je postupak uzorkovanja, provedba analiza te rasprava o dobivenim rezultatima. Uzorci vode za ljudsku potrošnju uzorkovani su iz vodoopskrbnih sustava gradova sjedišta dvadeset hrvatskih županija i grada Zagreba te testirani na petnaest parametara. Pri analizi korištene su standardizirane i akreditirane metode; ionske kromatografije i induktivno spregnute plazme – optička emisijska spektrometrija (ICP-OES), a udjeli pojednih kemijskih parametara prije i nakon termičke obrade vode grafički su prikazani uz pojašnjenje uočenih promjena u zabilježenim vrijednostima i objašnjenje očekivanog ponašanja te broj odstupanja.
Ključne riječitermička obrada voda voda za piće
Naslov na drugom jeziku (engleski)The effect of boiling onto chemical composition of drinking water
Povjerenstvo za obranuNatalija Velić
Dajana Gašo-Sokač
Mirna Habuda-Stanić
Maja Molnar
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this work changes in chemical composition of water before and after boiling were observed. Descriptions of typical chemical composition of water, the health effects of chemicals and issue of the Croatian Food Agency's project „The impact of drinking water quality to the nutritional value of infant dairy preparations“ , as part of which this thesis was made, are given in the theoretical part of the work. While in the second part of the work it is given a description of the sampling procedure, implementation of analysis and the results discussion. The samples of drinking water were taken from water supply systems of twenty cities, which are county seats, and city of Zagreb, in order to be tested on fifteen parameters. Throughout the analysis standardized and accredited methods of ion chromatography and inductively coupled plasma - optical emission spectrometry (ICP-OES) were used. Shares of specific chemical parameters before and after thermal treatment of water are graphically displayed along with the explanation of the observed changes in the recorded values, brief description of expected behaviour and number of result deviations.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)thermal treatment water drinking water
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:365251
PohranioIvana Šuvak