završni rad
Metabolički utjecaj ω-3 i ω-6 masnih kiselina

Tomislav Rot (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovMetabolički utjecaj ω-3 i ω-6 masnih kiselina
AutorTomislav Rot
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Masti u prehrani predstavljaju bogat izvor energije bitne za održavanje fizioloških funkcija i tjelesne aktivnosti, a osiguravaju oko 40 % ukupne energije organizma. Prehranom u organizam unosimo masti koje su mješavina triju vrsta masnih kiselina: zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih. Osim njihove energetske vrijednosti, masne kiseline imaju značajan učinak po ljudsko zdravlje, i to prije svega polinezasićene ω-3 i ω-6 masne kiseline. Prehrana bogata ω-6 masnim kiselinama (linolna) pridonosi snižavanju ukupnog i LDL kolesterola u krvi. ω-3 masne kiseline imaju zaštitnu ulogu u prevenciji i liječenju bolesti srca i krvnih žila, povišenog krvnog tlaka, nekih upalnih i imunih poremećaja, poput reumatidnog artritisa i psorijaze, a pridonosi i smanjenju triglicerida u krvi. Kako su ti pozitivni učinci prije svega odraz metaboličkih promjena u organizmu, odnosno stanicama, cilj je ovog rada bio dati pregled metaboličkog utjecaja ω-3 i ω-6 masnih kiselina.
Ključne riječimasne kiseline metabolizam ω-3 ω-6
Naslov na drugom jeziku (engleski)Metabolic effect of ω-3 and ω-6 fatty acids
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-10-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Dietary fats are a rich source of energy essential for maintaining physiological functions and physical activity, and provides about 40 % of the total energy in the diet. Dietary fats are mixture of three types of fatty acids: saturated, monounsaturated and polyunsaturated. Except their energy value, fatty acids, primarly polyunsaturated ω-3 and ω-6 fatty acids, have a significant impact on human health. A diet rich with ω-6 fatty acids (linoleic acid) contributes to lower total and LDL cholesterol in the blood. It is well known, that ω-3 fatty acids plays essential role in the prevention of cardiovascular diseases, high blood pressure, certain inflammatory and immune disorders such as rheumatoid arthritis and psoriasis, as well as reduction of triglyceride levels. As these positive effects primarly reflect metabolic changes in the body or cells, the aim of this work was to review the metabolic effects of ω-3 and ω-6 fatty acids.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fatty acids metabolism ω-3 ω-6
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:256228
PohranioIvana Šuvak