diplomski rad
Modifikacija škroba ječma smjesama organskih dikiselina i acetanhidrida

Ana Šoštarec (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovModifikacija škroba ječma smjesama organskih dikiselina i acetanhidrida
AutorAna Šoštarec
Voditelj/MentorJurislav Babić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz ječma sorte „Barun“ te provesti njegovu modifikaciju smjesom adipinske kiseline i acetanhdirida te smjesom azealinske kiseline i acetanhidrida (u omjeru 1:30) u udjelu 5 %. U svrhu karakterizacije nativnog i modificiranih škrobova određena su termofizikalna svojstva, svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti te probavljivost škroba in vitro. Rezultati su pokazali da modificirani škrobovi imaju nižu entalpiju želatinizacije, višu temperaturu vrha želatinizacije, veći raspon želatinizacije te manju sklonost retrogradaciji nakon 7 i 14 dana skladištenja pri 4 °C od nativnog škroba. Paste modificiranih škrobova imale su nižu početnu temperaturu želatinizacije, veću viskoznost vrha, veće vrijednosti viskoznosti pri 92 i 50 °C, manju vrijednost kidanja te veću „setback“ vrijednost. Kapacitet bubrenja i indeks topljivosti modificiranih škrobova su u temperaturnom rasponu 65-85 °C veći, dok su pri 95 °C manji u odnosu na kapacitet bubrenja i indeks topljivosti nativnog škroba. Probavljivost modificiranih škrobova bila je viša nego nativnih.
Ključne riječiškrob ječam adipinska kiselina azelainska kiselina svojstva paste termofizikalna svojstva
Naslov na drugom jeziku (engleski)Modification of barley starch with mixtures of dicarboxylic acids and acetanhydride
Povjerenstvo za obranuDrago Šubarić
Jurislav Babić
Mirela Kopjar
Vedran Slačanac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this research was isolation of starch from barley cultivar “Barun” and its modification with mixtures adipic acid/acetanhydride and azelaic acid/acetanhydride (5%). Thermophysical and pasting characteristics, swelling power, solubility and in vitro digestibility of native and modified starches were determined. The results showed that modified starches had lower gelatinization enthalpy, higher peak temperature and lower tendency to retrograde than the native starch. Modified starch pastes had lower gelatinization temperature, higher peak viscosity, higher hot and cold paste viscosities, lower breakdown and higher setback. Swelling power and solubility of modified starches were higher than the native starch in temperature range 65-85 °C, but lower at 95 °C. Modifications increased digestibility of starch.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)starch barley adipic acid azelaic acid thermophysical properties pasting characteristics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:272439
PohranioSanda Hasenay