završni rad
Utjecaj vina na ljudsko zdravlje
završni rad

Ivana Komušanac (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovUtjecaj vina na ljudsko zdravlje : završni rad
AutorIvana Komušanac
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Vino nije još jedno "obično" alkoholno piće. Mnoge su znanstvene studije u svijetu potvrdile da umjerene količine ovoga "božanskog nektara" pomažu zdravlju, a ljudi koji uopće ne piju vino imaju kraći očekivani životni vijek i češće su bolesni od onih koji umjereno piju. Još je sveti Pavao pisao Timoteju: "Ne pij samo vodu, potrebno ti je malo vina zbog tvoga želuca i zbog toga što si često bolestan!" Ako se pije u umjerenim količinama, vino djeluje protiv Alzheimerove bolesti, osteoporoze i srčanog infarkta, jača jetru, sprječava bubrežne kamence, ublažava probavne tegobe, pomaže kod prehlade i osvježava ten.
Ključne riječivino polifenoli antioksidansi djelovanje bolesti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of wine on human health
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wine is not just another "ordinary" alcoholic drink. Many scientific studies around the world have confirmed that moderate quantities of this "divine nectar" are good for your health, and people who don't drink wine have shorter life expectancy and are more often ill than the people who moderately drink wine. Saint Paul even told Timothy: "Don't drink only water, you need some wine for your stomach and that is why you are often sick!" If consumed in moderate quantities, wine help against Alzeheimer's disease, osteoporosis and cardiac arrest, strengthens the liver, prevents kidney stones, relieves digestive upsets, helps with cold and freshens complexion.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine polyphenols antioxidants action diseases
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:929183
PohranioSanda Hasenay