diplomski rad
Optimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama

Vlatka Buzjak (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovOptimiranje jelovnika za djecu s posebnim potrebama
AutorVlatka Buzjak
Voditelj/MentorMarija Adam-Perl (mentor)
Sažetak rada
Cilj rada je bio primjenom linearnog programiranja sastaviti jelovnik za pet dana za djecu i mladež u dobi od 8 do 19 godina koji uključuje užinu i ručak u školi za učenike s posebnim potrebama. Metodom vaganja i bilježenja provedenom u ožujku 2008. godine prikupljeni su podaci za postojeći jelovnik (pet uzastopnih dana u tjednu, dok je šesti dan bio slučajno odabran u idućem tjednu). Za zabilježena jela izračunat je hranjivi sastav i količina energije. Iz dobivenih podataka su vidljiva odstupanja od preporučenih unosa. Unos kalcija zadovoljava tek 37 % preporuka. Udio energije iz ugljikohidrata, proteina i masti razlikuje se po danima. Udio energije iz masti kreće se od 28 % do 40 %. Optimirani obroci sastavljeni su tako da budu zadovoljene energetske potrebe i potrebe za hranjivim tvarima prema zadanim ograničenjima za djecu, adolescente i adolescentice. U optimiranim jelovnicima gotovo su zadovoljene sve preporučene vrijednosti za unos hranjivih tvari i energije te su smanjene razlike u udjelima energije iz ugljikohidrata, proteina i masti tijekom tjedna. Cijena oba obroka svih jelovnika u prosjeku iznosi 11,54 kn te odgovara cijeni od 12 kn koja je na raspolaganju.
Ključne riječidjeca djeca s poteškoćama u razvoju jelovnik linearno programiranje metoda vaganja i bilježenja
Naslov na drugom jeziku (engleski)Menu optimization for children with disabilities
Povjerenstvo za obranuAntonija Perl Pirički
Marija Adam-Perl
Damir Magdić
Daniela Čačić Kenjerić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-10-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this paperwork was to compose five days menu for children and youth aged from 8 to 19 years applaying linear programming, which includes snack and lunch in school for children with disabilities. Data for existing menu were collected by method of balacing and notation carried out in March 2008 (five successive days in a week and 6th day was randomize from next week). Nutritional composition and energy content were counted for noted dishes. Deviations from recommended intakes were evident from collected data. Recommendation for calcium intake were satisfied only with 37%. Percent of energy obtained from carbohydrates, proteins and lipids was varying over the days. Percent of energy obtained from lipids varied from 28% to 40%. Meals were optimized in a way to satisfy recommendations for energy and nutrients intakes due to restrictions given for children and adolescent girls and boys. Almost all recommendations for energy and nutrients intakes were satisfied in optimized menus and variation in percent of energy obtained from carbohydrates, proteins and lipids during week was reduced. Price of both meals was total 11,54 kn and it fits in 12 kn that were avaliable.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)children children with disabilities menu linear programming method of balacing and notation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:060437
PohranioSanda Hasenay