završni rad
Koloidni sustavi i njihove osobine

Ana Uremović (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovKoloidni sustavi i njihove osobine
AutorAna Uremović
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Koloidni sustavi se svrstavaju u disperzne sustave veličine čestica 1-100 nm. Sastavljeni su od disperzne faze koja je fino razdijeljena u disperznom sredstvu. Primjeri koloidnih sustava su koloidna otopina ili sol, gel, emulzija, tekući ili kruti aerosol, pjena. Koloidni sustavi imaju važnu ulogu u industriji. Koriste se u proizvodnji lijekova, kozmetike, boja, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Cilj ovog rada bio je opisati osnovne karakteristike koloidnih sustava, opisati njihova svojstva (Tyndallov fenomen, Brownovo gibanje, sedimentacija i električna svojstva), strukturu (liofilni i liofobni koloidi) i koagulaciju te dati primjere nekih koloidnih sustava u prehrambenoj industriji.
Ključne riječikoloidi koagulacija koloida
Naslov na drugom jeziku (engleski)Colloid systems and their properties
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Colloids are one of dispersion systems, with particle size from 1 to 100 nm. They are composed of disperse phase which is dispersed in a continuous medium called dispersion medium. Examples of colloidal systems are colloidal suspensions or sol, emulsions, solid or liquid aerosols, and foams. Colloids have an important role in the industry. They are used in the production of drugs, cosmetics, paints, foods and agricultural products. The aim of this work was to describe basic characteristics of colloid systems, their properties (Tyndall effect, Brownian motion, sedimentation, and electrical properties), structure (lyophilic and lyophobic colloids) and coagulation and to give examples of some colloidal systems in the food industry.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)colloids coagulation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:498745
PohranioIvana Šuvak