završni rad
Proizvodnja visokofruktoznog sirupa

Irena Šabić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovProizvodnja visokofruktoznog sirupa
AutorIrena Šabić
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
Visokofruktozni sirup se dobiva iz kukuruznog škroba, a proizvodnja se sastoji od želatinizacije, likvefakcije, saharifikacije i izomerizacije. Tri enzima (α-amilaza, glukoamilaza i glukoza izomeraza) su ključna u ovom procesu. Enzim α-amilaza (dodan u fazi likvefakcije) skraćuje duge lance glukoze; enzim glukoamilaza (dodan u fazi saharizacije) rastavlja lance na molekule glukoze; glukoza izomeraza (u fazi izomerizacije) pretvara određeni postotak glukoze u fruktozu. Krajnji je rezultat visokofruktozni sirup, korišten u industriji hrane umjesto saharoze i drugih sladila. Prema omjeru glukoze i fruktoze razlikuju se HFCS-42, HFCS-55 i HFCS-90 sirupi, korišteni u različitim proizvodima.
Ključne riječivisokofruktozni sirup α-amilaza glukoamilaza glukoza izomeraza HFCS
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production of high fructose syrup
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
High fructose syrup is made from corn starch - the production consists of gelatinization, liquefaction, saharification and isomerization. Three enzymes (α-amylase, glucoamylase and glucose isomerase) are essential in this process. The α-amylase (added in the liquefaction phase) shortens the long glucose chains; glucoamylase (added in the saharification phase) breaks the glucose chains into glucose molecules; glucose isomerase (in the phase of isomerization) turns a certain percentage of glucose into fructose. The end result is high fructose corn syrup, used in food industry instead of sucroze and other sweeteners. Depending on the ratio of glucose and fructose, syrups HFCS-42, HFCS-55 and HFCS-90 are produced (each used in different products).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)high fructose syrup α-amylase glucoamylase glucose (xylose) isomerase HFCS
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:293970
PohranioIvana Šuvak