završni rad
Primjena plastične ambalaže za pakiranje mlijeka

Josipa Andabak (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Podaci o radu
NaslovPrimjena plastične ambalaže za pakiranje mlijeka
AutorJosipa Andabak
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Mlijeko je namirnica koja sadrži lipide, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Lako je kvarljivo i da bi se spriječile nepoželjne promjene, ambalaža za mlijeko mora biti nepropusna na kisik i svijetlost. Mlijeko se pakira u staklenu, plastičnu te višeslojnu ambalažu. Od plastične ambalaže, za pakiranje mlijeka koriste se plastične boce, a plastične folije se nalaze u višeslojnoj ambalaži kao jedan od slojeva. Plastična folija u višeslojnom pakiranju smanjuje propusnost kisika, a smanjena propusnost svjetlosti osigurana je grafičkim bojama. Propusnost svjetlosti kod plastičnih boca smanjuje se dodavanjem apsorbera svjetlosti ili upotrebom grafičkih boja (grafička obrada ambalaže). U današnje vrijeme plastična ambalaža ima brojne prednosti pred ostalim vrstama ambalaže jer je lagana, ne lomi se te čuva nutritivnu vrijednost mlijeka kroz cijeli vijek trajanja. U ovom radu cilj je bio opisati karakteristike mlijeka kao namirnice, zahtjeve kojima treba udovoljiti da bi se mlijeko očuvalo što duže nakon pakiranja te opisati plastičnu ambalažu koja se koristi za pakiranje mlijeka.
Ključne riječimlijeko plastična ambalaža
Naslov na drugom jeziku (engleski)The use of plstic containers for the milk packaging
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Milk is a food which contains lipids, proteins, carbohydrates, vitamins and minerals. It is easily perishable, and in order to prevent undesired changes, milk packaging must be impermeable for oxygen and light. Milk is packaged in glass, plastic and multilayer packaging. From plastic packaging, plastic bottles and plastic films as a part of a multilayer packaging are being used. The plastic film in a multilayered packaging serves to reduce oxygen permeability, and light transmission reduction is provided by using overall printing in various colors. Light transmission of plastic bottles is reduced by adding light absorbers or by the use of printing ink (graphic processing of the package). Today, plastic packaging has many advantages over other types of packaging because it is lightweight, it does not break and it keeps the nutritional value of the milk through the entire shelf life. In this work, the aim was to describe the characteristics of the milk as a foodstuff, the requirements to be met in order to preserve the milk as long as possible after packaging and to describe plastic containers used for the milk packaging.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk plastic packaging
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:573744
PohranioIvana Šuvak