diplomski rad
Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda

Tanja Berlančić (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
Podaci o radu
NaslovAntioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda
AutorTanja Berlančić
Voditelj/MentorLjiljana Primorac (mentor)
Sažetak rada
Zadatak ovog rada bio je odrediti antioksidativni kapacitet i udio ukupnih polifenola kestenovog meda (Castanea sativa Miller). Analizirano je 15 uzoraka, sakupljenih od pčelara s područja Hrvatske. Udio ukupnih polifenola određen je modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativni kapacitet s dvije metode: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) i DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) metodom. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 129,1 do 212,6 mg galne kiseline/kg meda, antioksidativni kapacitet, određen FRAP metodom, od 216,7 do 354,3 μM Fe(II), te DPPH metodom, izražen kao IC50, od 11,34 do 21,36 mg/ml. Između ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta određenog FRAP metodom nađena je visoka pozitivna korelacija (r = 0,954, p < 0,05), kao i sa DPPH vrijednostima izraženim kao 1/IC50 (r = 0,899, p < 0,05).
Ključne riječimed kestenov med antioksidacijska aktivnost polifenoli udio ukupnih polifenola
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić (predsjednik povjerenstva)
Ljiljana Primorac (član povjerenstva)
Nela Nedić Tiban (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za kakvoću hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-07-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this work was to determine antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey (Castanea sativa Miller). 15 samples, originating from Croatia, were collected from beekeepers. The total polyphenolic content was determined by modifed Folin-Ciocalteu method, while for determination of the antioxidant capacity two methods were used: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) and DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) method. The total polyphenolic content ranged from 129,1 to 212,6 mg gallic acid/kg honey, the antioxidant capacity, determined by FRAP method, from 216,7 do 354,3 μM Fe(II), and by DPPH method, expressed as IC50, from 11,34 to 21,36 mg/ml. Between total polyphenolic content and antioxidant capacity determined by FRAP method high positive correlation was found (r = 0,954, p < 0,05), as well as with DPPH values expressed as IC50 (r = 0,899, p < 0,05).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey chestnut honey antioxidant activity polyphenolic total polyphenolic content
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:070647
PohranioSanda Hasenay