diplomski rad
Stimulacija rasta mješovite probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera

Maja Logožar (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovStimulacija rasta mješovite probiotičke ABT-5 kulture dodatkom različitih šećera
AutorMaja Logožar
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
Praćenjem parametara kinetike fermentacije istražen je utjecaj dodatka saharoze, glukoze, fruktoze i smjese glukoze i fruktoze na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Streptococcus thermophilus, a šećeri su dodavani u udjelima od 3 i 5 %. Fermentacija je vođena na 37 °C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka procesa fermentacije između tri vrste mlijeka, te različit utjecaj dodatka šećera na tijek fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Različite vrste šećera imale su različit utjecaj na fermentaciju pojedine vrste mlijeka s ABT-5 kulturom, što je rezultiralo i razlikama u konzistenciji fermentiranih napitaka.
Ključne riječimlijeko kravlje kozje i sojino mlijeko šećer fermentacija stimulacija rasta ABT-5 kultura
Naslov na drugom jeziku (engleski)Stimulation of the growth of probiotic bacteria from ABT-5 culture by addition of different types of sugar
Povjerenstvo za obranuVedran Slačanac
Jovica Hardi
Hrvoje Pavlović
Tihomir Moslavac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-07-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this work, influence of addition of sucrose, glucose, fructose, as well glucosefructose mixture on fermentation of cow, goat and soy milk with ABT-5 culture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. and Streptococcus thermophilus) was examined. All sugars were added in contents of 3 and 5 per cent. Fermentation was conducted on 37 °C for 6 hours. Changes of pH values, titration acidity and electrochemical potential during fermentation were determined. Obtained results proved significant differences in duration and occurence of fermentation depending on type of milk, as well as on sugar addition. Different types of sugar differently influenced on fermentation of all types of milk with ABT-5 culture. Furthermore, differences in fermentation velocity influenced on differences in consistency between produced fermented beverages.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk cow milk goat milk sugars fermentation growth stimulation ABT-5 culture
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:183660
PohranioSanda Hasenay