završni rad
Mogućnost primjene efektivnih mikroorganizama u svakodnevnom životu

Anamaria Banovac (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovMogućnost primjene efektivnih mikroorganizama u svakodnevnom životu
AutorAnamaria Banovac
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu opisana je mogućnost primjene efektivnih mikroorganizama u svakodnevnom životu ljudi. EM su dobri kandidati za rješavanje teških problema koji se javljaju u prirodi bez stvaranja negativnih nuspojava. EM u posljednih 50 godina sve se više koriste. Njihova primjena je vrlo raznolika. EM su ti koji razgrađuju organski otpad, ostatke pesticida, potiskuju biljnje bolesti i patogene u tlu, mogu proizvoditi bioaktivne spojeve kao što su vitamini i enzimi i mogu poboljšati kvalitetu tla, koriste se za čišćenje mora, u stočarstvu te kod kompostiranja gnoja. Organski otpatci koji se inače beskorisno bacaju mogu se uspješno iskoristiti tako da se prikupe na ogovarajućim mjestima i u odgovarajućim posudama i tretiranjem biomase pomoću suspenzije EM dobiti bezbroj blagodati u mogućnostima primjene. EM funkcioniraju kao timovi i oslanjaju se jedni na druge.
Ključne riječimikroorganizmi efektivni mikroorganizmi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Possiblities of application effective microorganisms in eveyday life
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper describes the possibility of applying effective microorganisms in everyday life of people. EM are good candidates for solving difficult problems that occur in nature without creating negative side effects. The usage of EM has increased in the past 50 years. Their application is very diverse and different. EM are used to break down organic waste, pesticide residues, suppressing floral disease and pathogens in the ground, they can produce bioactive compounds, such as vitamins and enzymes and can improve soil quality. They are used also for cleansing the sea, in livestock and in composting manure. The organic waste that are usaually useless can be successfully used to collect to gather on to the appropriate places and in appropriate containers. Treating of the biomass with the help of using suspension EM can gain countless benefits when used. EM function as countless teams and rely on each other.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microorganisms effective microorganisms
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:690544
PohranioIvana Šuvak