završni rad
Tehnike rada u mikrobiološkom laboratoriju

Jasna Molnar (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovTehnike rada u mikrobiološkom laboratoriju
AutorJasna Molnar
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
Mikrobiologija je znanost koja uključuje proučavanje pojavljivanje i važnosti bakterija, mikroskopskih plijesni, praživotinja i algi koje su početak i kraj zamršenih lanaca o kojima ovise svi oblici života. To je dinamička znanost. Ona konstantno uključuje velik broj informacija i stalno dodaje poznate a i nove mikrobiološke postupke koji se rapidno modificiraju i usavršavaju. Rad u mikrobiološkom laboratoriju zahtjeva znanje, spretnost, preciznost. Za kvalitetan rad u mikrobiološkom laboratoriju potrebno je poznavati metode i tehnike rada nacjepljivanja, precjepljivanja, bojanja, sterilizacije preparata, mikroskopiranja. Pridržavati se propisa za sigurno rukovanje uređajima, instrumentima i priborom, kao što su mikroskop, sterilizator, homogenizator, šejker, integrator, sonikator, eze, epruvete, zdjelice, tikvice. Pravilno označavanje, otvaranje, zatvaranje, i transport uzoraka, mjere sigurnosti s materijalima s kojima se rukuje, poznavanje zakonskih propisa, planovi za izvanredne situacije i postupanje u izvanrednim situacijama. Sve gore nabrojano su tehnike rada u mikrobiološkom laboratoriju koje osiguravaju kvalitetan i siguran rad.
Ključne riječimikrobiologija laboratorij
Naslov na drugom jeziku (engleski)Mikcrobiological laboratory working techniques
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Microbiology is the study of microscopic organisms - bacteria, microscopic mold, protozoans and algae, which are considered to be the beginning and the end of complex chains that every living being depends on. It is a dynamical science. It includes a large amount of information and microbiological processes that constantly and rapidly change and improve. Knowledge, skills and precision are necessary to work in a microbiological laboratory. It is necessary to be familiar with methods and techniques of grafting, coloring, sterilization and microscopy, and to work in a compliance with rules for appropriate usage of appliances, instruments and equipment (microscope, sterilizer, homogenizer, shaker, integrator, sonicator, loops, tubes, dishes, flasks etc.). Appropriate labeling, opening, closing, samples transportation, security measures while working with materials, knowledge of legislation, contingency plans and emergency procedures – these are working techniques that enable quality and secure work in a microbiological laboratory.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microbiology laboratory
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:089465
PohranioIvana Šuvak