završni rad
Kontrola mikrobiološke ispravnosti prostora i nekih namirnica

Silvio Pejić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovKontrola mikrobiološke ispravnosti prostora i nekih namirnica
AutorSilvio Pejić
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
Kao kontaminanti životnih namirnica i uzročnici njihovog kvarenja pojavljuju se: bakterije, gljive i virusi. Poznavanje uloge mikroorganizama u procesima kvarenja hrane i nastanka bolesti koje se prenose putem hrane je neophodno kako bi se razumjeli principi sanitacije hrane. Mikroorganizmi se nalaze širom prirodnog okruženja. Efikasne sanitarne procedure su neophodne kako bi se uspješno suprotstavili njihovom ubrzanom razmnožavanju i rastu i aktivnosti. Čimbenici koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimjerena termička obrada i čuvanje hrane te križana kontaminacija. Propust u bilo kojem od spomenutih postupaka može izazvati trovanje. Iz navedenog je jasno da je za smanjenje rizika ili izbjegavanje trovanja hranom na prvom mjestu higijena ruku, radnih površina i pribora koji dolaze u dodir s hranom.
Ključne riječimikroorganizmi kvarenje higijena sanitacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Control of microbiological validity of space and some ingredients
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
As contaminants of food and causes of their deterioration following appear : bacteria, fungi and viruses. Knowledge of the role of microorganisms in the process of food spoilage and occurrence of diseases transmitted through food is essential to understand the principles of food sanitation. Microorganisms are found throughout the natural environment. Effective sanitation procedures are necessary in order to successfully confront their rapid reproduction and growth and activity. The factors that most often lead to the spread and multiplication of microorganisms in food are inadequate hand hygiene, surface and utensils for food preparation, inadequate cooking and food storage and crossed contamination. Failure in any of these methods can cause poisoning. From the above it is clear that the risk reduction or avoidance of food poisoning in the first place hand hygiene, work surfaces and utensils that come into contact with food.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)microorganisms deterioration hygiene sanitation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:885531
PohranioIvana Šuvak