završni rad
Određivanje tvari boje u crnim vinima erdutskog vinogorja

Iva Andrašek (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovOdređivanje tvari boje u crnim vinima erdutskog vinogorja
AutorIva Andrašek
Voditelj/MentorAnita Pichler (mentor)
Sažetak rada
Boja vina uz okus daje karakter vinu te se prema intenzitetu boje i tonu vino može svrstati u određenu kategoriju. Polifenolni spojevi imaju presudnu ulogu u boji vina, međutim vrlo malo utječu na okus vina. Antocijani, razvijeni u lišću fotosintetskih biljaka, služe kao zaštita od foto-oštećenja UV i plavo-zelenog svjetla. Važnost antocijana u vinu nije samo u tome što su oni glavni nositelji boje crnih vina, već i to što je znanstveno dokazano njihovo pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje koje se zasniva na njihovom antioksidativnom djelovanju u organizmu čovjeka. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj flavonoida, polifenola i antocijana te antioksidativnu aktivnost u crnim vinima erdutskog vinogorja u istočnoj Slavoniji, tijekom dvije uzastopne berbe. Ispitivani uzorci crnih vina bili su Merlot, Pinot crni i Cabernet Sauvignon. Utvrdili smo da sorta, položaj vinograda i klimatski uvjeti utječu na sadržaj flavonoida, polifenola i antocijana te antioksidativno djelovanje u crnim vinima. Rezultati analiziranih vina pokazali su da nema značajne razlike u antioksidativnom djelovanju između ispitivanih vina. Crno vino iz Erdutskih vinograda, sorte Pinot crni imalo je najveći sadržaj antocijana u odnosu na ostala ispitivana vina.
Ključne riječivino crno vino antocijani polifenoli antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of color substances of red wines from erdut vineyard
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Color of a wine as well as a flavour gives character to the wine, and according to the intensity of the color, wine can be categorized. Polyphenols play a crucial role in the colour of red wine; however they contribute little to the taste of wine. Anthocyanins, developed in the leaves of photosynthetic plants as protection from the photo-damage of UV and bluegreen light. Importance of anthocyanins is because of their scientifically proved positive impact on human’s health as anti-oxidants. The aim of this study was to determinate quantity of flavonoids, polyphenol and anthocyanin content in red wines from Erdut vineyard in Eastern Slavonia during two consecutive vintages. The examined samples of red wines were Merlot, Pinot noir and Cabernet Sauvignon. It was found that variety, vineyard position and climatic conditions were affected on antioxidant activity, flavonoids, polyphenol and anthocyanin content in red wines. The results of analyzed wines showed that there were no significant differences in antioxidant activity between all of examined wines. The red wine from Erdut vineyards, variety Pinot noir had the highest content of anthocyanins compared to all examined wines.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine red wine anthocyanins polyphenols antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:927122
PohranioIvana Šuvak