završni specijalistički
Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije

Dubravka Marijanović-Vincetić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovKonzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije s područja Slavonije
AutorDubravka Marijanović-Vincetić
Voditelj/MentorZorica Jurković (mentor)
Milena Mandić (komentor)
Sažetak rada
U ovom radu provedeno je ispitivanje navika konzumacije pekarskih proizvoda u odraslih (18-64 godine) muškaraca i žena iz urbane i ruralne sredine s područja Slavonije. Također, u radu je određen unos soli putem pekarskih proizvoda ispitivane populacije. Teorijski dio ovog rada donosi smjernice za pravilnu prehranu, daje uvid u ulogu žitarica u prehrani ljudi, stavlja naglasak na štetnost prekomjernog unosa soli za zdravlje i definira metode koje se koriste za procjenu prehrambenih navika svakog pojedinca. Za prikupljanje potrebnih informacija o prehrambenim navikama ispitivane populacije korišten je upitnik 24-satnog prisjećanja o konzumaciji hrane, a veličine porcija utvrđene su korištenjem atlasa s fotografijama porcija. U rezultatima rada prikazana je navika konzumacije pekarskih proizvoda s naglaskom na kruh i peciva te različite vrste kruha, a u ovisnosti o stanju uhranjenosti, dobi, spolu i mjestu stanovanja ispitivane populacije. Nadalje, u rezultatima mogu se pronaći vrijednosti za unos soli putem pekarskih proizvoda, a također s naglaskom na kruh i peciva te različite vrste kruha, a za sve navedene podskupine. U zaključku rada treba naglasiti kako je unos pekarskih proizvoda neopravdano nizak, a unos soli putem pekarskih proizvoda čini gotovo polovinu dnevno preporučenog unosa.
Ključne riječipotrošnja pekarski proizvodi sol unos soli nacionalna anketa o potrošnji hrane
Naslov na drugom jeziku (engleski)Bakery products intake and salt intake assesment in adults from Slavonia
Povjerenstvo za obranuDaliborka Koceva Komlenić
Zorica Jurković
Milena Mandić
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski specijalistički
Naziv studijskog programaNutricionizam
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a specijalist/specijalistica nutricionizma
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. spec. nutr.
Vrsta radazavršni specijalistički
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-12-06
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this paper, a survey of consumption habits of bakery products in adult (18-64 years) men and women from urban and rural areas of Slavonia was conducted. Also, the paper determines the salt intake in bakery products of the studied population. The theoretical part of this paper provides guidance for proper nutrition, gives an insight into the role of grains in the diet of people, places emphasis on the harmful effects of excessive salt intake for health and defines the methods used to assess the dietary habits of each individual. To gather the necessary nutritional information of the studied population, a questionnaire of 24-hour recall of food consumption was used and portion sizes were determined by using the atlas with photos of servings. The results of the paper show consumption habits of bakery products with a focus on the bread and rolls as well as different types of bread, depending on nutrition status, age, sex and place of residence of the studied population. Furthermore, the results of this study show values for salt intake by eating bakery products, while also focusing on bread and rolls and a variety of breads. In the conclusion it should be noted that the intake of bakery products unreasonably low, and salt intake by bakery products accounting for nearly half of the daily recommended intake.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)bakery products consumption salt salt intake national food consumption survey
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:357815
PohranioSanda Hasenay