završni rad
Metode određivanja parametara kakvoće vina

Veronika Barišić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovMetode određivanja parametara kakvoće vina
AutorVeronika Barišić
Voditelj/MentorAnita Pichler (mentor)
Sažetak rada
U ovom završnom radu su obrađene fizikalno-kemijske metode analize mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina. Fizikalno-kemijske metode koje se koriste za ispitivanje udovoljavanja temeljnim zahtjevima kakvoće mošta, vina drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina su gustoća i relativna gustoća pri 20° C, alkoholna jakost, ukupni suhi ekstrakt, reducirajući šećeri, pepeo, pH vrijednost, ukupna kiselost, hlapiva kiselost, nehlapiva kiselost, slobodni i ukupni sumporni dioksid, limunska kiselina, ugljikov dioksid i određivanje šećera refraktometrom. Ove metode su propisane Pravilnikom o fizikalno-kemijskim metodama analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina.
Ključne riječifizikalno-kemijska metoda vino mošt grožđe
Naslov na drugom jeziku (engleski)Methods of determining the quality parameters of wine
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-07
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to describe physicochemical methods for analyzing must, wine, other products of grapes and fruity wines. Physicochemical methods which are used for quality testing of must, wine, other products of grapes and fruity wines are density and relative density at 20°C, alcohol content, total dry extract, reducing sugars, ash, pH, total acidity, volatile acidity, nonvolatile acidity, free and total sulfur dioxide, citric acid, carbon dioxide, determination of sugars by refractometry. These methods are regulated whit Regulation of physicochemical methods of must, wine and other grapebased products.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)physicochemical methods wine must grapes
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:170190
PohranioIvana Šuvak