završni rad
Antioksidacijska svojstva derivata dipikolinske kiseline

Tena Silađi (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovAntioksidacijska svojstva derivata dipikolinske kiseline
AutorTena Silađi
Voditelj/MentorMaja Molnar (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu istražena su antioksidacijska svojstva novo-sintetiziranih mono- i di- derivata dipikolinske kiseline, i to tiosemikarbazida, tiadiazola, oksadiazola, tiazolidinona i triazola. Za određivanje antioksidacijskih svojstava korištena je DPPH metoda, te askorbinska kiselina kao standard. Tiosemikarbazidi su se pokazali kao odlični antioksidansi, a vidljiv je i utjecaj pojedinih supstituenata na porast antioksidacijske aktivnosti, osobito fenilnog prstena. Najmanji utjecaj na antioksidacijsku aktivnost su pokazali derivati oksadiazola i tiazolidinona, neovisno o supstituentu.
Ključne riječidipikolinska kiselina DPPH metoda antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antioxidant actvity of dipicolinic acid derivatives
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In the present study, newly synthesized mono- and di- derivatives of dipicolinic acid, thiosemicarbazides, thiadiazoles, oxadiazoles, thiazolidinones and triazoles, were evaluated for their antioxidant activity. DPPH scavenging activity method was used to estimate the activity of compounds. Ascorbic acid was used as standard compound. Some derivatives, thiosemicarbazides namely, showed an excellent antioxidant activity, especially those possessing phenyl ring as a substituent. The lowest activity was observed with compounds bearing thiazolidinone and oxadiazole ring.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)dipicolinic acid DPPH scavenging activity antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:695840
PohranioIvana Šuvak