završni rad
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje

Sara Alivojvodić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
Podaci o radu
NaslovAutohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje
AutorSara Alivojvodić
Voditelj/MentorKrešimir Mastanjević (mentor)
Sažetak rada
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje najčešće se proizvode od mesa svinja. Pasmine svinje koje se koriste za proizvodnju autohtonih slavonskih i baranjskih mesnih proizvoda su švedski landras, veliki jorkšir i crna slavonska svinja. Autohtoni mesni proizvodi se najčešće konzerviraju soljenjem, dimljenjem, fermentacijom, sušenjem i zrenjem. Konzerviranje dimljenjem koristi dim nastao sagorjevanjem strugotina drveta te ima antioksdativno i baktericidno djelovanje. Konzerviranje soljenjem zasniva se na konzervirajućem djelovanju kuhinjske soli i različitih začina. Tijekom proizvodnje i konzerviranja autohtonih proizvoda Slavonije i Baranje može doći do različitih grešaka u proizvodnji i kvarenja proizvoda. Greške mogu biti u boji, mirisu, okusu i strukturi, a kvarenje je najčešće uzrokovano mikroorganizmima. Najpoznatiji autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje su: Slavonski i Baranjski kulen, Slavonska kobasica, Slavonska šunka, domaća suha slanina, kulenova seka, čvarci te krvavica.
Ključne riječiautohtoni mesni proizvodi Slavonija Baranja konzerviranje Slavonski kulen Baranjski kulen
Naslov na drugom jeziku (engleski)Indigenous meat products of Slavonija and Baranja
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Indigenous meat products of Slavonija and Baranja are usually produced from pigs meat. Breed pigs used for breeding pigs for authentic meat products of Slavonija and Baranja are Swedish landras, Large white and Black slavonian pig. Salting, smoking, fermentation, drying and ripening, usually preserves indigenous meat products. Preserving by smoking is based on using smoke from burning wood chips and it has antioxidativ and bactericital activity. Preserving by salt is based on conservative activity of salt and different spices. During the production and preservation of indigenous meat products of Slavonia and Baranja different faults in the production and decay products may occur. Mistakes can be in color, smell, taste and structure, and spoilage microorganisms most often cause the deterioration. Most famous indigenous meat products of Slavonija and Baranja are: Slavonian kulen, Baranjski kulen, Slavonian sausage, Slavonian ham, domestic dry bacon, kulenova seka, čvarci and blood sausage.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)indigenous meat products Slavonija Baranja preservation Slavonian kulen Baranjski kulen
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:829505
PohranioIvana Šuvak