diplomski rad
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger

Ivana Jozić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovOdređivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger
AutorIvana Jozić
Voditelj/MentorNatalija Velić (mentor)
Sažetak rada
Važnost proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznog otpada, dostupnog širom svijeta u velikim količinama, intenzivirala je istraživačke aktivnosti usmjerene razvoju novih bioloških metoda za razgradnju lignoceluloznih polimera: celuloze, lignina i hemiceluloze. Mikroorganizmi koji se najčešće, upotrebljavaju u tu svrhu su gljive bijelog truljenja, ali se i druge mikrobne vrste također mogu primijeniti, primjerice plijesni roda Aspergillus. Cilj ovog istraživanja bio je provesti uzgoj plijesni Aspergillus niger u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima, koristeći lignocelulozni otpad - repine rezance, kao supstrat te istražiti promjene sastava supstrata tijekom fermentacije s naglaskom na razgradnju lignoceluloznih polimera. Uzgoj A. nigera u repinim rezancima kao čvrstom nosaču i supstratu proveden je u laboratorijskim staklenkama pri 27 °C u trajanju od 30 dana. U početnom uzorku repinih rezanaca, kao i u uzorcima prikupljenima tijekom fermentacije određen je kemijski sastav kako slijedi: udjeli ekstraktivnih tvari, pepela, dušika, celuloze, lignina i pentozana, te gubitak na masi lignoceluloznog materijala po završetku fermentacije. Gubitak na masi lignoceluloznog materijala (29,33 %), kao i povećanje ekstraktivnih tvari(190,16 %), pepela(76 %) i dušika(73,73 %), ukazuju na intenzivan rast i aktivnost radnog mikroorganizma. Tijekom ovog istraživanja plijesan A. niger uspješno je razgradila lignin (49 %) i pentozane (75,18 %), dok je celuloza ostala netaknuta, vjerojatno zbog nedostatka celulolitičke aktivnost pri primijenjenim uvjetima uzgoja.
Ključne riječifermentacija plijesni Aspergillus niger repini rezanci fermentacije na čvrstim nosačima
Naslov na drugom jeziku (engleski)Changes in chemical composition of sugar beet pulp during fermentation using fungus Aspergillus niger
Povjerenstvo za obranuMarina Tišma
Natalija Velić
Mirela Planinić
Hrvoje Pavlović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-12-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The importance of bioethanol production from worldwide abundant lignocellulose waste materials leads to increased research activities aimed for establishing biological methods for degradation of lignocellulose polymers: cellulose, lignin and hemicellulose. Microorganisms most often used for this purpose are white-rot fungi, but other fungal species such as those from Aspegillus genera can also be employed. The aim of this study was to perform solid-state fermenation of Aspergillus niger using lignocellulosic waste material, i.e. sugar beet pulp as a substrate and to investgate the substrate compositional changes during fermentation with emphasis on lignocellulosic polymers degradation. A. niger was cultivated under solid-state conditions using sugar beet pulp as a substrate in laboratory jars at 27 ºC for 30 days. The chemical composition of samples collected before and after fermentation was analysed, i.e. substrate weight loss, the contents of total extractives, ash, nitrogen, cellulose, lignin and pentosans. The results of substrate weight loss (29,33 %), as well as the increase in total extractives (190,16 %), ash (76 %) and nitrogen (73,73 %) indicated the intensive microbial growth and activity. During this experiment A. niger successfully degraded lignin (49 %) and pentosans (75,18 %), while cellulose was left untouched, probably due to the lack of cellulolytic activity under the applied cultivation conditions.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fermentation Aspergillus niger molds sugar industry waste solid state fermentation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:375884
PohranioSanda Hasenay