diplomski rad
Utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu "divljeg piva"

Matija Kramarić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu "divljeg piva"
AutorMatija Kramarić
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj stupnja kontaminacije pšenice plijesnima roda Fusarium na pojavu “divljeg piva“ u procesu proizvodnje pšeničnog piva. Provedeno je mikroslađenje dvije sorte pšenica „Lucija“ i „OSK“ od kojih je svaka sorta sadržavala po četiri uzorka; gdje je uzorak „A“ bio kotrola, uzorak „B“ je bio tretiran fungicidima bez kontaminacije plijesni, uzorak „C“ kontaminiran plijesni Fusarium culmorum i tretiran fungicidima te uzorak „D“ kontaminiran plijesni F. culmorum koji nije tretiran fungicidima. Provedena je analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani) te analiza sladovine, odnosno piva. Ispitivan je i utjecaj postupka kontaminacije plijesni F. culmorum i tretmana fungicidima na udjel topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov index), ukupne proteine, topljive proteine, te na poslijetku potencijal pjenjenja koji se odražava na pojavu fenomena “divljeg piva“. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da kontaminacija pšenice plijesni F. culmorum bitno pridonosi prekomjernom pjenjenju piva što je osobito vidljivo na sorti pšenice „Lucija“, na uzorcima „C“ i „D“ te sorti pšenice „OSK“ na uzorku „A“.
Ključne riječipšenica slad kontaminacija Fusarium pivo divlje pivo
Naslov na drugom jeziku (engleski)Impact of Fusarium fungi contamination levels of wheat on "gushing beer"
Povjerenstvo za obranuDaliborka Koceva Komlenić
Vinko Krstanović
Natalija Velić
Đurđica Ačkar
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-07-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine the effect of Fusarium fungi contamination of wheat on the appearance of gushing in the production of wheat beer. Conducted micromalting procedure included two types of wheat, „Lucija" and „OSK" - each variety contained four samples, where the sample „A" was the control, the sample „B" was not contaminated with fungus and was treated with fungicides, sample „C" was contaminated with F. culmorum and treated with fungicides and sample „D" was contaminated with Fusarium culmorum and was not treated with fungicides. Analysis were conducted on wheat malt samples (dried and stabilized malt), and wort (beer). The impact of F. culmorum contamination on some malt quality parmeters was examined. This included the share of soluble N in malt, the ratio of total N and soluble N (Kolbachov index), proteins, soluble proteins, and the gushing potential, which is reflected in the appearance of "gushing beer". The results showed that contamination of wheat with F. culmorum significantly contributes the excessive foaming of the beer, which is particularly evident in the wheat variety „Lucija“ (samples „C“ and „D“) and the wheat variety „OSK“ (sample „A“).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wheat malt contamination Fusarium beer gushing beer
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:104144
PohranioSanda Hasenay