diplomski rad
Procjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu

Daria Nieder (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovProcjena prikladnosti fermentiranih mliječnih proizvoda za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu
AutorDaria Nieder
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor mnogobrojnih hranjivih tvari za koje je poznato da imaju različite pozitivne utjecaje na zdravlje ljudi. S druge strane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu izvazvati alergije i intolerancije. Alergija se veže uz proteine mlijeka koji izazivaju imunološku reakciju, dok intoleranciju izaziva mliječni šećer, laktoza, zbog smanjene aktivnosti enzima laktaze koji ga razgrađuje na glukozu i galaktozu. Kako bi izbjegli neugodne simptome intolerancije na laktozu, osobe s intolerancijom na laktozu mogu konzumirati fermentirane mliječne proizvode za koje je poznato da imaju smanjeni sadržaj laktoze. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio laktoze u komercijalnim fermentiranim mliječnim napitcima HPLC metodom te procijeniti u kojoj mjeri su ovi proizvodi prikladni za prehranu osoba s intolerancijom na laktozu. Analiziran je ukupno 21 uzorak fermentiranih mliječnih napitaka u kojima se udio laktoze kretao od 2,61 - 4,63 g/100 g. Temeljem utvrđene količine laktoze u analiziranim uzorcima i pretpostavke da većina osoba s intolerancijom na laktozu može dnevno unijeti do 6 g laktoze bez poteškoća procjenjeno je da prihvatljiva konzumacija analiziranih fermentiranih proizvoda bez nepoželjnih posljedica iznosi 130 - 230 g.
Ključne riječilaktoza intolerancija na laktozu fermentirani mliječni proizvodi prehrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Assessment of fermented milk products adequacy in diet of lactose intolerant persons
Povjerenstvo za obranuMilena Mandić
Daniela Čačić Kenjerić
Vedran Slačanac
Ljiljana Primorac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-03-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Milk and dairy products are an important source of many nutrients that are known to have many beneficial effects on human health. On the other hand, milk and dairy products can cause allergies and intolerances. Allergy is associated with milk proteins that cause immune reactions, while intolerance is caused by a milk sugar, lactose, due to reduced activity of enzyme lactase which breaks it into glucose and galactose. To avoid the unpleasant symptoms of lactose intolerance, lactose intolerant persons can consume fermented milk products that are known to have reduced lactose content. The aim of this study was to determine the content of lactose in commercial fermented dairy beverages by HPLC method and assess their adequacy in diet of lactose intolerant persons. Altogether 13 samples of fermented milk products were analyzed and lactose content ranged from 2,61 – 4,63 g/100 g. Based on determined lactose content and a presumption that most of lactose intolerant persons can digest up to 6 g of lactose on a daily basis without obvious symptoms it is assessed that acceptable amount of analysed products ranges from 130 to 230 g.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)lactose lactose intolerance fermented milk products diet
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:602565
PohranioIvana Šuvak