diplomski rad
Utjecaj temperature i tlaka na protok permeata kod koncentriranja soka aronije nanofiltracijom

Jelena Smiljanić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj temperature i tlaka na protok permeata kod koncentriranja soka aronije nanofiltracijom
AutorJelena Smiljanić
Voditelj/MentorAndrija Pozderović (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je bio koncentrirati sok aronije postupkom nanofiltracije uz upotrebu membrana Alfa Laval-NF i istražiti utjecaj procesnih parametara tlaka i temperature na protok permeata pri tlakovima od 50 i 55 bara, s primjenom i bez primjene hlađenja. Koncentriranje se provodilo na laboratorijskom uređaju za nanofiltraciju Lab Unit M20 s pločama i okvirima, primjenom kompozitnih membrana tipa Alfa Laval-NF. Uzorci permeata i retentata uzimani su u određenim vremenskim intervalima, svako 12 minuta. Pokusima se pokazalo da je sok aronije moguće koncentrirati procesom nanofiltracije do maksimalnog udjela suhe tvari od 26,6 %. Povećanjem koncentracije suhe tvari u retentatu tijekom procesa koncentriranja smanjuje se i protok permeata. Permeabilnost i indeks koncentriranja suhe tvari u permeatu su bili veći kod više koncentracije suhe tvari u retentatu i kod više temperature. Tijekom koncentriranja soka aronije nanofiltracijom dolazi do zagrijavanja soka aronije, od početnih 10 °C na temperaturu oko 45 °C u procesu bez primjene hlađenja, odnosno na 24 °C u procesu s primjenom hlađenja.
Ključne riječinanofiltracija aronija procesni parametri protok permeata
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of Pressure and Temperature on Permeate Flow while Concentrating Aronia Juice by Nanofiltration
Povjerenstvo za obranuTihomir Moslavac
Andrija Pozderović
Anita Pichler
Mirela Kopjar
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-10-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to concentrate aronia juice by NF using membrane type Alfa Laval-NF and to investigate the influence of process parameters of pressure and temperature on the permeate flow of aronia juice at pressures of 50 and 55 bar, with or without the use of cooling. Concentration was conducted on a laboratory device for nanofiltration Lab Unit M20 with panels and mountings, using composite membrane type Alfa Laval-NF. Samples of permeate and retentate were taken at regular time intervals, every 12 minutes. Experiments showed that the increase of dry matter in the retentate decreased flow in all processes. By increasing the proportion of dry matter the index of concentration magnifies in the permeate, which is especially noticed in the use of cooling in both of the pressures tested. By rising the index of concentration in the retentate an increase in volume relation retentate appears. Permeability and concentration of dry matter in the permeate were lower in experiments with the use of cooling. During concentration by NF, the temperature of aronia juice is getting bigger and bigger, from initial 10 ⁰C to 45 °C in process without the use of cooling, or to 24°C int he process with the use of cooling.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)nanofiltration aronia permeat flow processing parameters
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:883157
PohranioIvana Šuvak