diplomski rad
Analiza fitofarmakoloških sastavnica suhog ekstrakta vrijeska (Satureja montana L.) i njegova potencijalna primjena

Marina Rajić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
Podaci o radu
NaslovAnaliza fitofarmakoloških sastavnica suhog ekstrakta vrijeska (Satureja montana L.) i njegova potencijalna primjena
AutorMarina Rajić
Voditelj/MentorStela Jokić (mentor)
Sažetak rada
U radu je ispitana biljna vrsta Vrijesak (Satureja montana L.) kao izvor bioaktivnih spojeva, naročito antioksidansa. U istraživanju su pripremljena i analizirana dva suha ekstrakta S. montana. Prvi ekstrakt pripremljen je procesom sušenja raspršivanjem, s ulaznom temperaturom oko 120 °C i izlaznom temperaturom oko 75 °C. Drugi ekstrakt pripremljen je procesom liofilizacije pri čemu je tekući ekstrakt S. montana zamrznut na temperaturi od -20 °C. Za vrijeme procesa sublimacije temperatura u kondenzatoru iznosila je oko -50 °C, a tlak u komori 0,001 mbar. Tijekom procesa desorpcije maksimalna temperatura u komori bila je 30 °C, a ukupno vrijeme sušenja iznosilo je 36 sati. U dobivenim ekstraktima određen je sadržaj antioksidacijskih komponenata (ukupni fenoli i ukupni flavonoidi). Antioksidacijska aktivnost ekstrakata ispitana je pomoću DPPH testa. Analizirani ekstrakti kombinirani su u smjesi sa škrobom, laktozom i aerosilom (udio dodataka ili pomoćnih komponenti iznosio je 2,5%). Na taj način dobivena smjesa je korištena za izradu tableta prosječne mase oko 250 mg.
Ključne riječiSatureja montana L. liofilizacija sušenje raspršivanjem antioksidansi tablete
Naslov na drugom jeziku (engleski)Analysis of Fitopharmacological Components of Dry Winter Savory Extracts (Satureja Montana L.) and Their Potential Applications
Povjerenstvo za obranuMate Bilić
Stela Jokić
Darko Velić
Ana Bucić-Kojić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-05-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
As a source of bioactive compounds, primarily antioxidants, Winter savory or Satureja montana L., has been investigated. In this study two S. montana dry extracts were prepared and analyzed. First extract was prepared by spray drying process, with input temperature around 120 °C and output temperature around 75 °C. Second extract was prepared by the process of freeze-drying where liquid S. montana extract was frozen to the temperature of -20 °C. Temperature in condenser during sublimation process was around -50 °C, while pressure in the chamber was 0.001 mbar. During the desorption process maximal temperature in the chamber was 30 °C, total drying time was 36 hours. In prepared extracts content of antioxidant compounds (total phenols and total flavonoids) has been determined. To define the antioxidant activity of investigated extracts DPPH test was performed. This way analyzed extracts were combined, in amount of 2.5%, in mixture with starch, lactose and aerosil. Obtained mixture was used for preparation of tablets with average weight around 250 mg.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Satureja montana L. freeze-drying spray drying antioxidants tablets
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:877165
PohranioIvana Šuvak