završni rad
Hrana i mentalne sposobnosti
završni rad

Ivana Vukoje (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovHrana i mentalne sposobnosti : završni rad
AutorIvana Vukoje
Voditelj/MentorMilena Mandić (mentor)
Sažetak rada
Znanstvenici dokazuju da ono što je u hrani koju jedemo može utjecati na kemijski sastav i funkciju našeg mozga i naše raspoloženje. Prehrana može utjecati na naše mentalne sposobnosti, uključujući i našu budnost te na našu sposobnost promijene proizvodnje ili otpuštanja neurotransmitera, kemijskih glasnika koji nose informacije od jedne živčane stanice do druge. Hrana se sastoji od više nego jednog nutrijenta i kako ti različiti nutrijenti međusobno reagiraju utjecat će na proizvodnju i otpuštanje neurotransmitera. Konzumacija nutrijenata (biološki aktivne tvari), u obliku hrane, utječe na kemiju tijela koja, pak, utječe na kemiju mozga i njegovu funkciju. Živčani impulsi uglavnom su rezultat razmjene natrija i kalija, ali i brojne druge tvari kao minerali (željezo, cink, selen), složeni ugljikohidrati, aminokiseline (triptofan i tirozin), masne kiseline, posebice omega - 3 masne kiseline, proteini, vitamini, posebice vitamini B6, B12 i folna kiselina, i kombinacija vitamina A, C, D i E i antioksidansi poput kvercetina, utječu na propusnost stanične membrane, metabolizam neurotransmitera i glija stanica koje pružaju strukturnu i prehrambenu podršku neuronima. Osjetljiva kemijska ravnoteža u mozgu donekle je zaštićena krvno - moždanom barijerom koja ograničava ulazak određenih kemikalija u mozak putem krvi. Ipak, mozak je vrlo osjetljiv na promjene u kemiji tijela koje proizlaze iz unosa nutrijenata i njihovih nedostataka. Mozak prima, pohranjuje i integrira senzorske informacije te inicira i nadzire motoričke reakcije. Ove funkcije odgovaraju mentalnim aktivnostima i čine temelj za čovjekovo ponašanje. Dakle, postoji izravna veza između prehrane, funkcije mozga i ponašanja.
Ključne riječineurotransmiteri prehrana makronutijenti mikronutrijenti funkcija mozga
Naslov na drugom jeziku (engleski)Food and mental possibilities
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-05-09
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Scientists are proving that what is in the foods we eat can affect the chemical composition of our brain and our mood. Nutrition can affect our cognitive possibilities, including our alertness and our ability to alter the production or release of neurotransmitters, the chemical messangers that carry information from one nerve cell to another. Foods are made up of more than one nutrient, and how these different nutrients interact will affect the production and release of neurotransmitters. The consumption of nutrients (biologically active chemicals), in the form of foods, affects body chemistry which, in turn, affects brain chemistry and function. Neural impulses are largely the result of sodium and potassium exchange, but numerous other such as minerals (iron, selenium and zinc), complex carbohydrates, amino acids (tryptophan and tyrosine), fatty acids, particularly omega - 3 fatty acids, proteins, vitamins, notably vitamins B6, B12, and folic acid, and combination of vitamins A, C, D and E and antioxidants such as quercetin, affect cell membrane permeability, neurotransmitter metabolism and the glial cells that provide structural and nutritional support to neurons. The delicate chemical balance of the brain is somewhat protected by the blood – brain barrier, which restricts entry of certain chemicals to the brain via the blood. Nevertheless, the brain is highly susceptible to changes in body chemistry resulting from nutrient intake and deficiency. The brain receives, stores and integrates sensory information and initiates and controls motor responses. These functions correspond to mental activities and form the basis for behaviour. Thus, theoretically, there is a direct connection between nutrition, brain function and behaviour.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)neurotransmitters nutrition macronutrients micronutrients brain function
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:726495
PohranioSanda Hasenay