diplomski rad
Permeabilizacija stanične stjenke kvasca Saccharomyces cerevisiae pomoću Tritona X-100 i Tweena 80

Mateja Fegeš (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovPermeabilizacija stanične stjenke kvasca Saccharomyces cerevisiae pomoću Tritona X-100 i Tweena 80
AutorMateja Fegeš
Voditelj/MentorMirela Planinić (mentor)
Marina Tišma (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu je istražen utjecaj različitih koncentracija i vrsta detergenata, u kombinaciji s ili bez organskih otapala, te utjecaj vremena trajanja procesa na permeabilizaciju stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae. Uspješnost procesa permeabilizacije praćena je mjerenjem aktivnosti enzima katalaze i invertaze te mjerenjem koncentracije ukupnih proteina. Dobiveni rezultati uspoređeni su s rezultatima razbijanja stanične stijenke kvasca pomoću ultrazvuka.
Ključne riječikvasac Saccharomyces cerevisiae permeabilizacija katalaza invertaza proteini
Naslov na drugom jeziku (engleski)Permeabilization of Saccharomyces cerevisiae cell wall with Triton X-100 and Tween 80
Povjerenstvo za obranuSrećko Tomas
Mirela Planinić
Marina Tišma
Ivica Strelec
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-02-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this paper the effect of different concentrations and types of detergents, combined with organic solvents or without organic solvents has been examined, as well as the influence of permeabilization process duration on Saccharomyces cerevisiae cell wall. The success of the permeabilization process was monitored by measuring the activity of enzymes catalase and invertase, and protein concentration. The results were compared with those of breaking the cell wall with ultrasound.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)yeast Saccharomyces cerevisiae permeabilization catalase invertase proteins
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:005686
PohranioSanda Hasenay