diplomski rad
Primjena ultrazvuka u postupku dobivanja enzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae

Marija Matanović (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovPrimjena ultrazvuka u postupku dobivanja enzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
AutorMarija Matanović
Voditelj/MentorMirela Planinić (mentor)
Sažetak rada
Ultrazvučna metoda upotrebljava se kao nova metoda za netermičke obrade u kemijskoj, prehrambenoj i drugim srodnim industrijama. Predstavlja se kao brza metoda niske energetske potrošnje i vremena trajanja procesa u usporedbi s tradicionalnim metodama, čime se unaprijeđuje tehnološki postupak uz povećanje djelotvornosti provedbe procesa. Cilj ovog rada je bio istražiti učinkovitost primjene ultrazvuka u postupku dobivanja enzima iz kvasca Saccharomyces cerevisiae. Istraživan je utjecaj koncentracije kvasca, pH i vremena provedbe pokusa na aktivnost invertaze i katalaze, te na koncentraciju ukupnih proteina.
Ključne riječiultrazvuk kavitacija enzimi kvasci Saccharomyces cerevisiae
Naslov na drugom jeziku (engleski)Ultrasound application in the process of obtaining enzymes from Saccharomyces cerevisiae yeast
Povjerenstvo za obranuSrećko Tomas
Mirela Planinić
Ivica Strelec
Marina Tišma
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-12-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Ultrasonic method is a new method of non-thermal processing in the chemical, food and other related industries. Presents itself as a rapid method of low energy consumption and time consuming process compared to traditional methods. Previously listed advantages enable the improvement of production process with high efficiency of the process.The aim of this study was to investigate the effectiveness of the application of ultrasound in the process of obtaining the enzyme from the yeast Saccharomyces cerevisiae. The influence of yeast concentration, pH and time on catalase and invertase activity as well as total protein concentration was investigated.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ultrasound cavitation enzyms yeast Saccharomyces cerevisiae
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:664389
PohranioSanda Hasenay