diplomski rad
Ekstrakcija antocijana iz višnje i stabilnost ekstrakata tijekom skladištenja

Martina Oršolić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
Podaci o radu
NaslovEkstrakcija antocijana iz višnje i stabilnost ekstrakata tijekom skladištenja
AutorMartina Oršolić
Voditelj/MentorMirela Kopjar (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu ispitivan je utjecaj tipa otapala i vremena ekstrakcije na sadržaj antocijana, polifenola, flavonoida i antioksidativnu aktivnost, te boju ekstrakata iz kaše višnje. Kao otapalo koristili su se voda, metanol i etanol te zakiseljena navedena otapala. Zakiseljavanje navedenih otapala provelo se dodatkom kloridne kiseline i octene kiseline. Vrijeme ekstrakcije bilo je 1, 3 ili 24 sata, a ekstrakcija se je provela pri sobnoj temperaturi. Praćena je stabilnost dobivenih ekstrakata kroz 42 dana pri sobnoj temperaturi i pri 4 °C. Navedeni parametri određeni su nakon 7 i 42 dana skladištenja pri spomenutim temperaturama. Najučinkovitije otapalo za ekstrakciju antocijana, polifenola i flavonoida bio je metanol zakiseljen kloridnom kiselinom. Najveći sadržaj navedenih komponenata uočen je nakon 1 sata ekstrakcije, tako da produženje vremena ekstrakcije nije imalo utjecaja na povećanje sadržaja navedenih komponenata. Skladištenjem uzoraka sadržaj antocijana, ukupnih fenola, flavonoida te antioksidativna aktivnost su se smanjili, dok su se postotak polimerne boje kao i degradacijski indeks povećali.
Ključne riječipolifenoli antocijani ekstrakcija boja skladištenje kaša
Naslov na drugom jeziku (engleski)Extraction of anthocyanins from sour cherry and stability of extracts during storage
Povjerenstvo za obranuVlasta Piližota
Mirela Kopjar
Jurislav Babić
Nela Nedić Tiban
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju voća i povrća
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Kemija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-11-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this study influence of solvent type and extraction time on the content of antocyanins, polyphenols, flavonoids, antioxidant activity and colour of the extracts from sour cherry puree was investigated. Water, methanol and ethanol, as well as acidified solvents were used. These solvents were acidified with hydrochloric acid and acetic acid. Extraction time was 1, 3 or 24 hours, and the extraction was conducted at room temperature. Stability of the obtained extracts was monitored trough 42 days of storage at room temperature and at 4 °C. Investigated parameters were determined after 7 and 42 days at mentioned temperatures. The most efficient extraction solvent for anthocyanin, phenol and flavonoid extraction was methanol acidified with hydrochloric acid. The highest content of mentioned compounds was observed after 1 hour extraction, thus prolongation of extraction time didn’t enhanced extraction of mentioned compounds. During storage of samples, the content of anthocyanins, total phenols, flavonoids and antioxidant activity decreased, while the percentage of polymeric colour as well as degradation index increased.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)polyphenols antocijanins extraction color storage puree
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:363243
PohranioSanda Hasenay