diplomski rad
Optimiranje sastava probiotičkih mliječnih deserata s kesten pireom

Valentina Jalšić (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovOptimiranje sastava probiotičkih mliječnih deserata s kesten pireom
AutorValentina Jalšić
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
U radu su detaljno opisani svi parametri optimiranja sastava probiotičkih mliječnih deserata s kesten pireom. Process proizvodnje praćen je od sirovog mlijeka do izrade fermentirane mliječne baze, te optimiranja sastava finalnog proizvoda. Senzorsko ocjenjivanje probiotičkih mliječnih deserata s kesten pireom proveo je panel od dvanaest ocjenjivača. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivan je okus, miris, naknadni okus u ustima, te konzistencija. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, probiotički mliječni desert s kesten pirom svrstan je u proizvode vrhunske kakvoće.
Ključne riječiprobiotici mliječni desert kesten pire senzorsko ocjenjivanje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Composition optimization of probiotic milk deserts with chestnut pure
Povjerenstvo za obranuVinko Krstanović
Jovica Hardi
Vedran Slačanac
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-09-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Production process was observed from raw milk production to fermentation of milk with probiotics and creation of final product composition. Sensory evaluation was conducted using a 20 pondered points method. 12 sensory analysts evaluated prepared milk deserts. Taste, odour, consistency and syneresis were appreciated. Based on overall sensory results, prepared milk deserts with chestnut pure were evaluated as excellent products.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)probiotic milk desert chestnut pure sensory evaluation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:242105
PohranioSanda Hasenay