diplomski rad
Proizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina

Natalia Berger (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovProizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina
AutorNatalia Berger
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje tri vrste polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno–kemijska svojstva sireva nakon 4, 10 i 30 dana zrenja. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je s 10 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Rezultati ocjenjivanja iskazali su visoke ocjene odabranih senzorskih parametara. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema nikakvih pisanih naputaka za proizvodnju na obiteljskom gospodarstvu. Utvrđeno je da je proizvodnja domaćih polutvrdih sireva od kravljeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez uporabe skupog pribora, složene tehnologije i postupaka. Na osnovi provedenih analiza, sirevi su svrstani prema udjelu vode i udjelu mliječne masti u suhoj tvari u odgovarajuću kategoriju prema Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazali su da proizvedeni sirevi spadaju u skupinu polutvrdih masnih sireva.
Ključne riječisir polutvrdi sir obiteljsko gospodarstvo senzorska svojstva fizikalno-kemijska svojstva
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production of semi hard cheese at Berger husbandry in Varaždin
Povjerenstvo za obranuŽaneta Ugarčić
Jovica Hardi
Vedran Slačanac
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-07-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Production parameters of three types of semi-hard cheeses made on Berger husbandry are presented in this work. The aim of the study was to determine the physico-chemical parameters of produced cheeses after 4, 10 and 30 days of maturation. Sensory evaluation was performed by 10 panelists according to 20 pondered points method. The results of sensory and physico-chemical evaluations suggest high quality of produced cheeses. Furthermore, it has been fortified that cheese production process was simple and quick, besides with high cheese yields. Obtained results show that produced cheeses belong to group of full-fat semi-hard cheese, according to official Croatian regulation book.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cheese semi-hard cheese family farming sensory properties physico-chemical properties
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:958536
PohranioIvana Šuvak