završni rad
Postupci prerade maslina u ulje
završni rad

Andrea Drljepan (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovPostupci prerade maslina u ulje : završni rad
AutorAndrea Drljepan
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Maslina je suptropska zimzelena biljka, plod drveta Olea europaea. Plod masline je ovalnog oblika tamnozelene do crne boje. Temeljna karakteristika ove namirnice je bogatstvo uljem koje se nalazi u plodu masline. Ulje se koristi u prehrani kao dodatak jelu, za prženje, začinjavanje jela te u medicinske svrhe. Maslinovo ulje se dobiva iz sljedećih postupaka: čišćenja i pranja plodova, mljevenja, miješanja tijesta, odvajanja čvrstog od tekućeg dijela, separacije uljnog mošta na ulje i vodu, što je i opisano u ovom radu.Tim postupcima dobivamo ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete ako se koriste kvalitetni i zdravi plodovi masline.
Ključne riječimaslina postupci prerade maslinovo ulje čuvanje ulja
Naslov na drugom jeziku (engleski)Methods of processing olives into oil
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-01-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Olive is a subtropical evergreen plant, fruit tree Olea europaea. Olive fruit has oval shape, which colour is dark green to black. The basic characteristic of those fruitis a wealth of oil, which we can find in olive fruit. Olive oil is used in food as a condiment, for frying, flavouring meal and for medicinal purpose. Olive oil is produced from the following procedures: cleaning and washing fruits, grinding, mixing dough, separating solid from liquid part, separating the oil must to oil and water, which is described in this final work. With this procedures we get high quality oil, much more valuable than others edible oils.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)olives processing methods olive oil oil
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:048444
PohranioSanda Hasenay