završni specijalistički
Nutritivna kakvoća hrane i prehrana osoba srednje i starije životne dobi

Tonka Šarić (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovNutritivna kakvoća hrane i prehrana osoba srednje i starije životne dobi
AutorTonka Šarić
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Ovaj rad prikazuje čimbenike koji utječu na odabir hrane, osnove pravilne prehrane, pokazatelje pravilne prehrane, te međusobnu povezanost životnih navika, prehrane i obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Pravilnim izborom hrane može se znatno unaprijediti zdravlje, utjecati preventivno na nastanak bolesti, kontrolirati tijek ozdravljenja i ublažiti štete uzrokovane bolešću. Ona može pomoći u bržem oporavku i u ublažavanju simptoma bolesti. Temeljem podataka o energetskim i nutritivnim potrebama organizma, te preporukama za unos energije i hranjivih tvari u osoba srednje i starije životne dobi, izračunata je nutritivna kakvoća namirnica čija se nedostatna ili prekomjerna konzumacija dovodi u s vezu s povećanim rizikom obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Kratkim jednostavnim upitnikom prikupljeni su podaci o prehrambenim i životnim navikama skupine osoba srednje i starije dobi, te morbiditetu srca i krvožilnog sustava.
Ključne riječiprehrana nutricionizam bolesti starije osobe
Naslov na drugom jeziku (engleski)Nutritional quality of foods and nutrition in adults and elderly
Povjerenstvo za obranuMilena Mandić
Daniela Čačić Kenjerić
Ljiljana Primorac
Mirela Kopjar
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjposlijediplomski specijalistički
Naziv studijskog programaSigurnost i kvaliteta hrane
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a specijalist/ specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. spec. techn. aliment.
Vrsta radazavršni specijalistički
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-12-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper presents factors that influence food choice, introduces balanced nutrition and overall nutrition quality indexes, as well as relationship between nutritional and lifestyle habits, and cardiovascular diseases. Adequate food choice can promote health, prevent diseases, help in recovery, and minimise problems caused by disease. It can help to recover and to moderate symptoms of the disease. Base on energy and nutrient needs, and having in mind specific intake recommendations for adults and elderly, Indeks of Nutritional Quality is calculated for selected foods. These foods were selected based on the literature data about their impact on cardiovascular health, either through high or low ingestion. Study also encompassed short questionairre which was used to collect data on dietary and lifestyle habits of studied population.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)nutrition seniors disease
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:270708
PohranioSanda Hasenay