završni rad
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica

Zvonimir Bošnjaković (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovPrimjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica
AutorZvonimir Bošnjaković
Voditelj/MentorAnita Pichler (mentor)
Sažetak rada
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica jedna je od najvažnijih stavki u prehrambenoj industriji koja se počela razvijati već u ranim godinama 20. stoljeća. Osim toga, kontrolirana atmosfera je jedna od najpoznatijih ako ne i najpoznatija metoda konzerviranja namirnica. Najčešće se pomoću kontrolirane atmosfere konzerviraju namirnice poput voća i povrća, ali nisu strane i namirnice poput mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, ribe. Sastav atmosfere unutar komora za kontroliranu atmosferu u kojima se čuva voće i povrće, u odnosu na zrak, obično ima smanjeni udio kisika (s 21% na 3-4%) te povećani udio ugljikovog dioksida (s 0,03% na 2-4%) i dušika (sa 78% na 92-95%). Postoje više vrsta tehnologija kontrolirane atmosfere ; kontrolirana ventilacija, konvencionalna kontrolirana atmosfera, kontrolirana atmosfera sa niskim sadržajem kisika (LO) i ultraniskim sadržajem kisika (ULO), dinamička atmosfera, mikro kontrolirana atmosfera, modificirana atmosfera, nistkotlačna atmosfera i umjetno dozrijevanje. Sve te vrste kontroliranih atmosfera se razlikuju u sastavu atmosfere, koji naravno ovisi o proizvodu koji se skladišti jer on svojim svojstvima diktira određeni sadržaj kisika, ugljičnog dioksida, dušika. Takva atmosfera, izmijenjenog sastava, se za vrijeme čuvanja namirnica kontinuirano provjerava i održava unutar zadanih granica. U CA komori, kvaliteta proizvoda se isključivo promatra mjerenjem procesnih stanja plinova i temperature te se mjerenje kisika, ugljičnog dioksida, temperature ali i etilena i vlage mjeri pomoću točno predviđenih uređaja.
Ključne riječikontrolirana atmosfera konzerviranje namirnica voće povrće kisik ugljični dioksid dušik
Naslov na drugom jeziku (engleski)Application of controlled atmosphere in the process of cooling foods
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Application of controlled atmosphere in the process of food cooling is one of the most important items in the food industry, which began to develop in the early years of the 20th century. In addition, the controlled atmosphere is one of the most if not the most popular methods of preserving food. Most often usage of controlled atmosphere is related to foods such as fruits and vegetables but also meat products, milk products, and fish. The composition of the atmosphere within the CA (controlled atmosphere) chambers in which are stored fruits and vegetables, in relation to air, usually is having a reduced oxygen content (from 21% to 3-4%) and an increased proportion of carbon dioxide (from 0.03% to 2-4%) and nitrogen (from 78% to 92-95%). There are many types of controlled atmosphere technnology; controlled ventilation, conventional controlled atmosphere, controlled atmosphere of low oxygen content (LO) and ultra-low oxygen content (ULO), dynamic atmosphere, modified atmosphere, low pressure atmosphere, artificial ripening. All these types of controlled atmosphere differ in the composition of the atmosphere, which of course depends on the product that is stored beaucase the product with his properties defines specific content of oxygen, carbon dioxide, nitrogen. During storage of foods that kind of atmosphere with altered composition of air is continuously checked and maintained within defined limits. Qualiti of product in CA chambers is only observed by measurement of gases and temperature but also the oxygen, carbon dioxide, ethylene and humidity are measured accurately by specified devices.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)controlled atmosphere preserving foods fruits vegetables oxygen carbon dioxide nitrogen
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:018146
PohranioIvana Šuvak