završni rad
Prebiotici i sinbiotici u mljekarskoj industriji

Krunoslav Larma (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovPrebiotici i sinbiotici u mljekarskoj industriji
AutorKrunoslav Larma
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Fermentirani mliječni proizvodi, proizvodi dobiveni fermentacijom laktoze u mlijeku, su najpopularniji komercijalni industrijski proizvodi ne samo zbog brojnih nutritivnih i terapijskih karakteristika nego zbog unosa probiotika u ljudski probavni sustav. Ljudsko debelo crijevo sadrži veliku koncentraciju bakterija (1012 po gramu suhe tvari sadržaja debelog crijeva), a istraživanja pokazuju da probiotički mikroorganizmi u mikroflori debelog crijeva korisno djeluju na zdravlje domaćina. Glavni čimbenici za razmnožavanje probiotika i njihov opstanak u ljudskom probavnom sustavu su prebiotici, neprobavljivi oligosaharidi, tj. dijetalni šećeri. Sinbiotiči proizvodi predstavljaju kombinaciju tih probiotičkih mikroorganizama i njihovih prebiotičkih prehrambenih sastojaka, te u fermentiranim mliječnim proizvodima povoljno djeluju na zdravlje i spriječavaju razne bolesti.
Ključne riječiprobiotici prebiotici sinbiotici probavni sustav zdravlje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Prebiotics and synbiotics in dairy industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Fermented milk products, products made by the fermentation of lactose in milk, are the most popular commercial industrial products not only due to their many nutritional and therapeutic characteristics but also for the intake of probiotics in the human digestive system. The human colon contains a large concentration of bacteria (1012 per gram of dry matter content of the colon), and studies have shown that probiotic microorganisms in the colon microflora have beneficial effects on the health of the host. The main factors for the multiplication of probiotics and their survival in the human digestive system are prebiotic, non digestible oligosaccharides, ie. dietary sugars. Synbiotics products represent a combination of probiotic microorganisms, and their prebiotic food ingredients, and have many health benefits in products of fermented milk and also prevent various diseases.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)probiotics prebiotics synbiotics digestive system health benefits
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:772914
PohranioIvana Šuvak