diplomski rad
Antifungalni učinak različitih spojeva na odabrane vrste kvasaca roda Candida

Marijana Martinović (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovAntifungalni učinak različitih spojeva na odabrane vrste kvasaca roda Candida
AutorMarijana Martinović
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
U radu je ispitan antifungalni učinak natrij hidrogenkarbonata, vodikovog peroksida, eteričnog ulja čajevca i borne kiseline na odabrane vrste kvasaca roda Candida: C. albicans, C. famata i C. krusei. Najosjetljivija vrsta kvasca na odabrane antifungalne spojeve je vrsta C. famata, potom slijede C. albicans i, najotpornija vrsta, C. krusei. Najveće odumiranje stanica istraženih vrsta kvasaca uzrokuju veće koncentracije odabranih spojeva (1000 i 2500 ppm), što je posebno izraženo u 24. satu inkubacije, u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Broj stanica se smanjuje s 104 na 10 ili 102 stanica u mL suspenzije, ovisno o osjetljivosti kvasca i primijenjenoj koncentraciji.
Ključne riječiCandida antifungalni učinak NaHCO3 H2O2 ulje čajevca H3BO3
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antifungal Effect of Selected Compounds on Species of Candida spp.
Povjerenstvo za obranuDajana Gašo-Sokač
Hrvoje Pavlović
Natalija Velić
Lidija Lenart
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-01-31
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Antifungal effect of sodium bicarbonate, hydrogen peroxide, tea tree essential oil and boric acid on selected yeasts species Candida genera: C. albicans, C. famata and C. krusei was tested. The most susceptible yeast species on tested antifungal compounds was C. famata, following C. albicans while C. krusei was the most resistant specie of tested yeasts. Higher concentrations of tested compounds (1000 and 2500 ppm) reduced cell counts of tested yeasts in higher extent, especially pronounced at 24th hour of incubation period, compared to control sample. Cell counts are reduced from 104 to 10 or 102 cells per mL suspension, depending on yeast susceptibility and applied concentration of antifungal compound.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Candida antifungal effect NaHCO3 H2O2 tea tree oil H3BO3
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:363637
PohranioSanda Hasenay