diplomski rad
Ispitivanje aktivnosti alfa-amilaze u domaćim pivarskim sortama ječma

Bojan Dujković (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovIspitivanje aktivnosti alfa-amilaze u domaćim pivarskim sortama ječma
AutorBojan Dujković
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
U radu je ispitivana aktivnost α-amilaze u domaćim sortama ječma s posebnim osvrtom na preporučene vrijednosti sladarske i pivarske industrije. Uzorci sorti su prikupljeni kao striktno pivarske (B), striktno stočne (F) i kao tzv. kombinirane sorte (BF) koje se mogu koristiti i za slađenje i za druge namjene, sa tri lokacije (Slavonski brod, Tovarnik i Osijek). Ukupno je ispitano 12 sorti. Dobiveni rezultati pokazuju da je većina ispitivanih sorti (s obzirom na aktivnost α-amilaze) bila u okviru preporučenih vrijednosti ili malo iznad. Rezultati također ukazuju da se sorte vrlo jasno razvrstavaju u određene grupe (B, F, BF), te da faktor sorta utječe, dok faktor lokacija ne utječe statistički značajno (p < 0,05) na aktivnost α-amilaze. Nadalje, rezultati pokazuju da u ukupnom ispitivanom sortimentu postoje domaće sorte koje imaju odlične ili vrlo dobre vrijednosti za aktivnost α-amilaze (Gazda, Barun, te u manjoj mjeri Maxim i Lukas) u komparaciji sa standardima (njemačke sorte Vanessa i Tiffany). Dobiveni rezultati mogu biti podloga za daljnja istraživanja selekcionarima ječma pri nastavku sortnih pokusa s ciljem oplemenjivanja sorti, ali i tehnolozima u sladarstvu za odabir pogodnih sorti za proizvodnju pivarskog slada.
Ključne riječisorte ječma aktivnost α-amilaze
Naslov na drugom jeziku (engleski)Alfa-Amylase activity testing in domestic brewing barley varieties
Povjerenstvo za obranuVedran Slačanac
Vinko Krstanović
Natalija Velić
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-03-13
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This paper considers the share of α-amylase activities in domestic barley varieties with special review on malt and brewing industry recommended values. Samples were gathered as a strictly brewing (B), feed (F) and, so called combined (BF) varieties which can be used for malting, but also for some other purpose. Total of 12 varieties were examined. Also, three locations were considered (Slavonski Brod, Tovarnik and Osijek) in this investigation. The obtained results indicate that most of examined varieties (considering the α-amylase activities share) were within recommended values or slightly above them. Results also indicate that varieties are easily classified into aforementioned groups (B, F, BF), and that variety affects the share of α-amylase activities and location does not affect the share of α-amylase activities in a way that is statistically significant (p < 0.05). Furthermore, results show that in total examined spectrum of varieties there are domestic varieties which have excellent or very good values for α-amylase activities (Gazda and Barun, and to a lesser extent) in comparison with standard varieties (German varieties Vanessa and Tiffany). Barley breeders can use these results as a basic for future breeding experiments, but also engineers can use this data for selection of suitable varieties for malt production.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)domestic barley varieties α-amylase activities
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:390905
PohranioSanda Hasenay