završni rad
Proizvodni asortiman mljekare prehrambene industrije Vindija d.d. Varaždin

Nikola Biškup (2009)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovProizvodni asortiman mljekare prehrambene industrije Vindija d.d. Varaždin
AutorNikola Biškup
Voditelj/MentorJovica Hardi (mentor)
Sažetak rada
Glavna sirovina za proizvodnju mliječnih proizvoda je primarno pasterizirano, ohlađeno i standardizirano kravlje, kozje ili ovčje mlijeko. Za proizvodnju sireva to je jedina toplinska obrada, dok se za ostale proizvode provodi sekundarna toplinska obrada. Trajni mliječni proizvodi obrađuju se sterilizacijom, a svježe mlijeko i mlijeko s dodacima za proizvodnju fermentiranih proizvoda se obrađuju pasterizacijom. Ulaznim sirovinama, poluproizvodima i gotovim proizvodima se provode mikrobiološke, kemijske i organoleptičke analize, te je time cijeli proces proizvodnje pod kontrolom laboratorija. Za sve postupke je potrebno vođenje evidencije, da se osigura sljedivost. Pranje svih linija proizvodnje se provodi CIP sustavima.
Ključne riječimlijeko mliječni proizvodi
Naslov na drugom jeziku (engleski)The producing assortment of the Vindija d.d. Varaždin dairy industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2009-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The main raw material for the production of milk products is primarily pasteurized, chilled and the standardized cow, goat or sheep milk. For the cheese production is the only heat treatment, while for other products conducted a secondary heat treatment. Durable milk products are processed sterilization, and fresh milk and milk with additives for the production of fermented products are processed pasteurization. Input raw materials, intermediate and final products are carried out microbiological, chemical and organoleptic analysis, thereby making the entire production process control laboratories. For all the procedures necessary record keeping to ensure traceability. Production lines implemented CIP washing system.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk dairy products
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:037627
PohranioIvana Šuvak