diplomski rad
Utjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode obrađene nanofiltracijom

Matej Rukavina (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode obrađene nanofiltracijom
AutorMatej Rukavina
Voditelj/MentorMirna Habuda-Stanić (mentor)
Sažetak rada
Tlačni membranski procesi, prije svega nanofiltracija i reverzna osmoza, svrstavaju se u najmodernije tehnologije obrade vode, ponajviše zbog visoke separacijske učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti. Riječ je o ionskim/molekulskim separacijama koje pripadaju tercijarnim postupcima obrade voda. Time membranske tehnologije postaju sve konkurentnije pri izboru optimalnih tehnologija pročišćavanja voda. U ovom radu praćena je kakvoća vode obrađene nanofiltracijom u ovisnosti o transmembranskom tlaku. Učinkovitost obrade praćena je određivanjem vrijednosti parametara pokazatelja kakvoće vode za ljudsku potrošnju prije i nakon obrade. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da porastom primijenjenog transmembranskog tlaka membrana slabije zadržava pojedine komponente. Unatoč smanjenju faktora separacije porastom transmembranskog tlaka nanofiltracija je vrlo učinkovita metoda obrade vode.
Ključne riječivoda voda za piće membranski procesi nanofiltracija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Effect of transmembrane pressure on water quality during nanofiltration
Povjerenstvo za obranuAnita Pichler
Mirna Habuda-Stanić
Dajana Gašo-Sokač
Mirela Planinić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-02-18
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Membrane processes, especially reverse osmosis and nanofiltration, are recognized as the leading water treatment technologies because of their high separation effectiveness and environmental acceptability. Reverse osmosis and nanofiltration process water based on ion/molecule separation and presents up-to-date water treatments which makes them primary between water treatment technologies. In this work the effect of transmembrane pressure on drinking water quality during nanofiltration were observed. Effectiveness of the treatment was determined due to initial and final values of drinking water quality parameters. Experimental results showed that the increase of transmembrane pressure reduces membrane retention. Despite reduction of the membrane separation factor owing to increase of transmembrane pressure, nanofiltration is a highly effective method for water treatment.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)water drinking water membrane processes nanofiltration
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:997015
PohranioIvana Šuvak