diplomski rad
Utjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja

Luka Gnjatović (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj dodatka mješavine antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
AutorLuka Gnjatović
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Oksidacija lipida je jedan od glavnih problema tijekom proizvodnje, prerade i primjene jestivih biljnih ulja, koja uzrokuje promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakta zelenog čaja, ekstrakta maslinovog lista, ekstrakta ružmarina – Oxy Less CS) u udjelima 0,2 % i 0,4 % te sintetskog antioksidansa propil galata u udjelu 0,01% na stabilnost suncokretovog ulja i na mješavine suncokretovog i repičinog ulja (80:20). Ispitivan je i utjecaj dodatka mješavine prirodnih antioksidanasa (0,2 % i 0,4 %) na promjenu oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja. Određivanje oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja te utjecaj antioksidanasa, provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal oven testom (63 °C). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Ekstrakt ružmarina Oxy Less CS pokazuje veću efikasnost zaštite suncokretovog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na primjenu ekstrakta zelenog čaja i ekstrakta maslinovog lista. Dodatak ekstrakta zelenog čaja (0,4 %) i propil galata (0,01 %) postigao je podjednaku efikasnost zaštite ovog ulja od oksidacije. Dodatak mješavine antioksidanasa, ekstrakta zelenog čaja i ružmarina u omjeru 50:50 efikasnije štiti suncokretovo ulje od oksidacije u odnosu na primjenu drugih ispitivanih mješavina.
Ključne riječisuncokretovo ulje oksidacijska stabilnost prirodni antioksidansi sintetski antioksidansi
Naslov na drugom jeziku (engleski)Impact of antioxidant mixture addition on oxidative stability of sunflower oil
Povjerenstvo za obranuAndrija Pozderović
Tihomir Moslavac
Vedran Slačanac
Jurislav Babić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-05-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Lipid oxidation is one of the main problems during the production, processing and using of edible oil which causing a major change in the chemical, sensory and nutritional properties. In this study the effect of the addition of natural antioxidants (green tea extract, olive leaf extract, rosemary extract – Oxy Less CS) proportions of 0,2% and 0,4%, and effect of synthetic antioxidant propyl gallate proportions of 0,01% on oxidative stability of sunflower oil and oil mixture of sunflower oil and rapeseed oil (80:20). The impact of the addition of a mixture of natural antioxidants (0,2% and 0,4%) to change the oxidation stability of sunflower oil was also investigated. Determination of the oxidative stability of sunflower oil, and the effect of addition of antioxidants conducted accelerated oxidation test oil Schaal oven test (63 °C). Result of oxidation of the oil is expressed by peroxide value during the four days of the test. Extract of rosemary Oxy Less CS shows greater efficiency of protection of sunflower oil from oxidative spoilage than extract of green tea and extract of olive leaf. Addition of extract of green tea (0,4%) and propyl gallate (0,01%) resulted in same efficiency of protection of this oil from oxidation. Addition of mixture of antioxidants, extract of green tea and rosemary in ratio 50:50 better protects sunflower oil from oxidation than the other mixtures of antioxidants.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sunflower oil oxidative stability natural antioxidants synthetic antioxidants
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:626492
PohranioSanda Hasenay