diplomski rad
Zadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom

Josipa Rukavina (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovZadržavanje tvari boje i arome u soku aronije tijekom koncentriranja nanofiltracijom
AutorJosipa Rukavina
Voditelj/MentorAnita Pichler (mentor)
Sažetak rada
Aronija pripada skupini najzdravijeg bobičastog voća zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti. Bogata je antioksidansima, dijetetskim vlaknima, fitonutrijentima, folnom kiselinom itd. Zbog oporog okusa većinom se prerađuje u razne prehrambene proizvode kao što su džemovi i sokovi. U ovom istraživanju sok aronije se koncentrirao postupkom membranske nanofiltracije pri tri različita tlaka (4,5 MPa, 5,0 MPa i 5,5 MPa) i dva temperaturna režima (uz hlađenje i bez hlađenja retentata). Maksimalan udio topivih čvrstih tvari je 26,9%. Aromatske komponente u početnom soku aronije i koncentratu identificirane su pomoću plinske kromatografije i masene spektrometrije. Protok permeata ovisan je o parametrima procesa. Najveći zabilježeni protok(19,43-9,61 L/m2h) dogodio se u procesu koncentriranja pri 5,5 MPa bez hlađenja. Najveće zadržavanje polifenola također je ostvareno pri istim parametrima, dok su se aromatski spojevi najviše zadržali pri tlaku od 5,5 MPa sa hlađenjem. Prikupljeni permeati su također analizirani. Imali su 1% čvrstih topivih tvari i sadržavali su male količine fenolnih i aromatskih spojeva koji su prolazili kroz membrane.
Ključne riječinanofiltracija aronija permeati antioksidacijska aktivnost fenoli aroma
Naslov na drugom jeziku (engleski)Retention of colour and aroma compounds in aronia juice during nanofiltration concentration
Povjerenstvo za obranuMirela Kopjar (predsjednik povjerenstva)
Anita Pichler (član povjerenstva)
Lidija Jakobek (član povjerenstva)
Nela Nedić Tiban (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za prehrambeno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Chokeberries are among the healthiest berries due to their high nutritional value. They are rich in antioxidants, dietary fibre, phytonutrients, folate, etc. Because of astringent taste they are usually processed to various food products like juices and jams. In the present study chokeberry juice was concentrated by nanofiltration membrane process at three different pressures (4,5 MPa, 5,0 MPa and 5,5 MPa) and two different temperature regime (with cooling and without cooling of the retentate). The maximum achievable total soluble solid content was 26,9%. The aromatic components in initial juice and concentrates were identified by gas chromatography mass spectrometry. The permeate flux highly depended upon processing parameters. The highest recorded (19,43-9,61 L/m2h) was in process at 5,5 MPa without cooling. The best retention of total phenolic was also observed in that process, while aromatic components mostly retained at 5,5 MPa with cooling. Also, collected permeates were analysed. They had 1% of total soluble solid content and contained some small amounts of phenolic and aromatic components that pass through membrane.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)nanofiltration chokeberry permeates antioxidant activity phenolics aroma
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:554420
PohranioSanda Hasenay