završni rad
HACCP sustav u restoranima

Zdravko Vulin (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovHACCP sustav u restoranima
AutorZdravko Vulin
Voditelj/MentorDrago Šubarić (mentor)
Sažetak rada
HACCP sustav kao sustav koji se bazira na prevenciji, ima važnu ulogu u sprječavanju opasnosti ili snižavanju razine opasnosti na prihvatljivu razinu te kontroli kritičnih točaka. Važan je u proizvodnji hrane, a isto tako je primjenjiv na mjestima koja proizvedenu hranu pripremaju i serviraju potrošaču. Kako bi HACCP bio primjenjiv u takvim ustanovama, osmišljeni su vodiči, koji olakšavaju vlasnicima uvođenje HACCP-a po koracima. „HACCP vodič- praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje“ je vodič koji olakšava primjenu HACCP-a u ugostiteljstvu, a izrađen je suradnjom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije i Komorskog ureda Hrvatske obrtničke komore. Navedeni vodič je procijenjen stručnim Povjerenstvom koje je imenovao tada aktualni ministar zdravlja i socijalne skrbi, a zaključak je da je vodič primjenjiv u sektoru kojemu je namijenjen. Ukoliko dođe do službene kontrole objekta koji primjenjuje vodič, odredbe predmetnog vodiča se uzimaju u obzir.
Ključne riječiHACCP vodič kontrola ugostiteljstvo restoran
Naslov na drugom jeziku (engleski)HACCP system in restaurants
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
HACCP system as a system based on prevention, has a major role in a prevention of hazard, reducing the level of risk to an acceptable level and control of critical points. It is important in food prouction and it is also applicable on places that prepare and serve food to the consumers. To facilitate instructions of HACCP in restaurants, HACCP step by step guides for implementing system. „HACCP guide- practical implementation of the HACCP system for caterers“ is a guide that facilitates application of HACCP in catering. It is made in cooperation between the Guild of caterers, tourism workers of the Croatian chamber of crafts, Teaching institute of public health Primorsko goranska county and the Chamber office of the Croatian chamber of Crafts. That guide is assessed by the expert committee appointed by the Minister of health and social welfare and the conclusion was that the guide is applicable in the sector which is intended for. The provisions of the guide are taken into account if the official control comes to a facility that is using this guide.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)HACCP guide control catering restaurant
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:503887
PohranioIvana Šuvak