Abstract | Produljenje roka trajanja jedan je od glavnih razloga sušenja voća i povrća. Pored toga, smanjenje mase i zapremine tijekom sušenja ne samo što reducira troškove skladištenja i prijevoza, već olakšava rukovanje i upotrebu gotovih proizvoda. Sušenje voća podrazumijeva tri koraka, i to najprije, određenu tehnološku pripremu sirovine prije sušenja (prilagođenu vrsti voća), u koju su uključene operacije i procesi općeg značenja (pranje, kalibriranje, guljenje, rezanje, blanširanje, itd.), zatim sušenje (dehidraciju) i, na kraju, kondicioniranje i pakiranje gotovog proizvoda. Zadatak rada bio je obraditi postupke i uređaje za dehidraciju (sušenje) voća, te navesti najznačajnije vrste voća koje se konzerviraju ovom metodom. Navedene su i različite promjene koje se zbivaju prije, tijekom i nakon dehidratacije, te ambalaža, uvjeti pakiranja i skladištenja, kao važni čimbenici očuvanja kakvoće dehidratiranog proizvoda. |
Abstract (english) | Extending the shelf-life is one of the main reasons for drying of fruits and vegetables. In addition, reduction of weight and size reduces the cost of storage, transportation and also makes it easier to handle and use the final products. Dehydration of fruits involves three main steps, first, technological preparation of raw material (depending on sorts of fruits) that includes general operations and processes (washing, calibration, peeling, cutting, blanching, etc.), then process of dehydration and, finally, conditioning and packaging of final products. The aim of this study was to present operation and equipment for dehydration and the most important fruit types which are conserved by this method. In this paper are described different changes that occur before, during and after dehydration, packaging materials, package and storage conditions as important factors of dehydrated products quality. |