Abstract | Nutritivna vrijednost meda proizlazi iz njegova kemijskog sastava. Med je slatki gusti sok
kojeg proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. Postoje različite vrste
meda što ovisi o vrsti biljaka i medljike od kojih je dobiven, klimatskim uvjetima i vrsti
tla pa mu se prema tome razlikuje i kemijski sastav.
U kemijski sastav meda ulaze šećeri (fruktoza i glukoza u najvećoj mjeri), voda, organske
kiseline, proteini, vitamini i minerali. Zbog ovih sastojaka, med ima visoku energetsku
vrijednost, prebiotička, konzervirajuća, antibakterijska, antioksidacijska i antiseptička svojstva.
Nadalje, med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac, a to se utvrđuje kroz
senzorske analize (miris, boja, okus, stupanj kristalizacije), određivanje fizikalnih i kemijskih
karakteristika (boja, konduktivitet, enzimi dijastaza i invertaza, pH, kiselost, šećeri, prolin) te
peludnu analizu. |
Abstract (english) | Nutritional value of honey is a result of its chemical composition.
Honey is sweet and dense juice which bees produce from flower's nectar or honey's dew. There are many different types of honey which depend on the sorts of plants and honeydew , climate conditions , type of soil and it has an influence on differences in the chemical composition. Carbohydrates (fructose and glucose as the main carbohydrates), water, organic acids, proteins, vitamins and minerals are the chemical ingredients of honey . Because of them, honey has a high energetic value, prebiotic, preservative, antibacterial, antioxidative and antiseptic ability.
Furthermore, due to it's origin, honey deals on nectar's honey and honeydew and this partition affirms through sensoric analysis (smell, colour, taste, crystalization level), physical and chemical characteristics (colour, conductivity level, enzymes diastase and invertase, pH, acidity, carbohydrates, prolin) and melissopalynoligical analysis. |