diplomski rad
Usporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks

Suzana Leovac (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovUsporedba komercijalnih i novorazvijenih džemova obzirom na glikemijski indeks
AutorSuzana Leovac
Voditelj/MentorInes Banjari (mentor)
Sažetak rada
Razvoj novih proizvoda, posebice funkcionalne hrane koja ima pozitivan učinak na zdravlje prioritet je prehrambenim industrijama diljem svijeta. Razlog su interes i zahtjevi potrošača koji u sve većoj mjeri oblikuju tržište hrane. Današnji je potrošač informiran i svjestan koliko je hrana važna za njegovo zdravlje. Informiranje potrošača o glikemijskom indeksu (GI) trebao bi biti prioritet obzirom na nedvojbenu povezanost s brojnim zdravstvenim posljedicama, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Devetnaest zdravih osoba sudjelovalo je u određivanju GI komercijalnog i novorazvijenog džema s dodatkom fruktoze i stevije, od marelice i od višnje prema normi ISO 26 642:2010. Oba džema od višnje spadaju u kategoriju niskog GI. Novorazvijeni džem od marelice spada u kategoriju niskog GI; njegov GI je statistički značajno niži (p=0,007) u usporedbi s komercijalnim koji spada u kategoriju srednjeg GI. Najveći subjektivni osjećaj sitosti zabilježen je za novorazvijeni džem od marelice (86,71 bodova) koji je i organoleptički najbolje prihvaćen od strane potrošača (4,00 ± 1,37). Iako se radi o prvom koraku plasiranja proizvoda na tržište dobiveni rezultati pokazuju kako novorazvijeni proizvodi imaju tržišni potencijal, a posebnost im se ogleda u uporabi stevije kojoj popularnost značajno raste među potrošačima zbog brojnih povoljnih zdravstvenih učinaka.
Ključne riječiglikemijski indeks džem funkcionalna hrana
Naslov na drugom jeziku (engleski)Comparison of commercial and newly developed jams considering glycaemic index
Povjerenstvo za obranuVlasta Piližota (predsjednik povjerenstva)
Ines Banjari (član povjerenstva)
Đurđica Ačkar (član povjerenstva)
Jurislav Babić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Product development, especially functional foods with positive influence on health is a priority for food industries around the globe. The reasons are consumers' interests and demands that shape food market. Today's consumer is informed and aware of the thin line between food and health. Informing consumers about glycaemic index (GI) should be a priority, due to its unquestionable link to numerous health conditions, like diabetes, cardiovascular diseases and obesity. Nineteen health subjects enrolled to determine the GI of commercial and newly developed jam with the addition of fructose and Stevia made of apricot and sour cherry according to ISO 26 642:2010 method. Both sour cherry jams fall into low GI category. Newly developed apricot jam is low GI product, and his GI is significantly lower (p=0.007) in comparison to commercial apricot jam which is medium GI product. The highest subjective feeling of satiety was found for newly developed apricot jam (86.71 points) which also gained the highest organoleptic acceptability score (4.00 ± 1.37) by consumers. Even though this is the first step in product's market positioning, the results show that newly developed products have market potential. Their specific trait is Stevia, which is reviving its popularity among consumers due to numerous beneficial health-related effects.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Glycaemic index jam functional foods
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:120731
PohranioIvana Šuvak